Foto: AFP/Scanpix
Maskavas pilsētas tiesa kā kasācijas instance apstiprinājusi, bet nedaudz mīkstinājusi zemākās instances spriedumu ar kuru naftas kompānijas "Jukos" līdzīpašniekiem Mihailam Hodorkovskim un Platonam Ļebedevam piespriesti 14 gadi cietumā. Apsūdzētie pieprasīja viņus pilnībā attaisnot, otrdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Hodorkovskis un viņa advokāti pieprasīja lietu izbeigt nozieguma sastāva trūkuma dēļ. Tagad kādreizējais Krievijas bagātākais cilvēks un viņa kolēģis iznāks brīvībā tikai 2016. gadā. Tiesa ir samazinājusi sodu par vienu gadu. Viņi jau ir sešus gadus pavadījuši ieslodzījumā saistībā ar pirmo spriedumu par ekonomiskajiem un finanšu noziegumiem.

Tiesājamie uzskata, kļuvuši par politiskas izrēķināšanās upuriem, jo savulaik traucējuši toreizējam prezidentam, tagad premjeram Vladimiram Putinam. Šādu versiju atbalsta arī daudzas Rietumvalstis un starptautiskās cilvēktiesību organizācijas. Tiesa, viena no tām - "Amnesty International" - maijā atteicās atzīt Hodorkovski  par "sirdsapziņas cietumnieku", jo neesot tā, ka viņš būtu notiesāts pilnīgi bez vainas.

Advokāti paziņojuši, kā pārsūdzēs spriedumu Augstākajā tiesā un ja tas nelīdzēs vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Prokuratūra savukārt turpina izmeklēšanu par Hodorkovska saistību ar pasūtījuma slepkavībām. Par tām var draudēt arī mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!