Foto: AP/Scanpix/LETA

Kolumbija un Venecuēla svētdien atvēra abas valstis savienojošu tiltu, kas politiskās spriedzes dēļ bija slēgts gandrīz septiņus gadus, raksta "Associated Press" (AP).

Tilta atvēršana simbolizē attiecību uzlabošanos starp abām valstīm. Uzlabojumus abu valstu starpā veicinājusi pērn ievēlētā Kolumbijas prezidenta Gustavo Petro īstenotā politika.

Atklāšanas ceremonijā Kolumbijas tirdzniecības ministra Germāna Umanjas un Venecuēlas Tačiras štata gubernatora Fredija Bernāla vadītās delegācijas tikās "Tienditas" tilta vidū, kas savieno Tačiru un Kolumbijas Norte de Santanderas štatu.

"No šodienas visas robežšķērsošanas vietas ir atvērtas transportam," sacīja Bernāls, piebilstot, ka eksistē politiskā griba turpināt uzlabot attiecības starp abām valstīm.

Tilta celtniecība beidzās 2016. gadā, taču Dienvidamerikas valstu politiskās krīzes dēļ tas tā arī netika atklāts. Tilts, kura būvniecība izmaksāja vairāk nekā 32 miljonus ASV dolāru, tika uzbūvēts, lai mazinātu sastrēgumus uz diviem citiem tiltiem šajā reģionā un arī lai atvieglotu tirdzniecību.

2019. gadā Venecuēlas sociālistiskais prezidents Nikolass Maduro lika uz tilta novietot vairākus kravas konteinerus, lai to simboliski bloķētu, tādējādi protestējot pret opozīcijas mēģinājumiem ievest Venecuēlā humāno palīdzību no Kolumbijas.

Diplomātiskās un komerciālās attiecības starp Kolumbiju un Venecuēlu tika atjaunotas septembrī pēc Gustavo Petro - bijušā partizāna - inaugurācijas Kolumbijas prezidenta amatā.

Petro priekštecis Ivans Duke bija nosaucis Maduro par "diktatoru" un padarījis Kolumbiju par vienu no 50 valstīm, kas atzina opozīcijas līderi Huanu Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu, apgalvojot, ka Maduro pārvēlēts negodīgās vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!