Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskās krimināltiesas (SKT) tiesneši ceturtdien pieprasīja Lībijai izdot gāztā valsts diktatora Muammara Kadafi svaini un bijušo izlūkošanas dienesta vadītāju Abdullahu al Senusi, kam draud apsūdzības noziegumos pret cilvēci.

Starp Hāgā bāzēto SKT un Lībiju valda saspīlētas attiecības par to, kur tiesāt Kadafi dēlu Saifu al Islāmu un Senusi.

SKT "dod rīkojumu Lībijas varas iestādēm nekavējoties nogādāt Senusi kungu tiesā", teikts Hāgā bāzētās tiesas lēmumā, kas pieņemts trešdien, bet publiskots ceturtdien.

Tiesai ir iespējas lūgt iesaistīties Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomi.

SKT izskata Lībijas lūgumu ļaut Kadafi un Senusi tiesāt Tripolē, lai gan arī SKT vēlas, lai viņiem izvirzītu apsūdzības noziegumos pret cilvēci, kas pastrādāti nemieru laikā 2011.gadā, kuru dēļ tika gāzts Kadafi režīms.

ANO Drošības padome ir devusi mandātu SKT izmeklēt nemieru Lībijā apstākļus. SKT 2011.gada augustā par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar protestu apspiešanu 2011.gada februārī izvirzīja apsūdzības trim Kadafi režīma pārstāvjiem – Muammaram Kadafi, kurš 2011.gada oktobrī tika nogalināts, viņa dēlam Saifam al Islāmam, kas 2011.gada 19.novembrī tika aizturēts, un izlūkošanas dienesta vadītājam Abdullaham al Senusi, kas tika aizturēts Mauritānijā, bet pērn septembrī izdots Lībijai. SKT 2011.gada 27.jūnijā izsniedza orderus viņu aizturēšanai.

SKT cer, ka Lībija izdos Saifu al Islāmu, kas apsūdzēts noziegumos pret cilvēci, bet reiz tika uzskatīts par sava tēva varas mantinieku. Lībija uzstāj, ka spēs viņu tiesāt dzimtenē.

Abu apsūdzēto advokāti uzstāj, ka Lībijā viņus negaida taisnīga tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!