Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uzbekistānas pilsonim Rakhmatam Akilovam, kurš pērn aprīlī Stokholmā ar kravas auto iebrauca ļaužu pūlī, nogalinot piecus cilvēkus, piespriests mūža ieslodzījums par terorismu, vēsta medijs BBC.

Lai gan teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts") par teroraktu atbildību neuzņēmās, Akilovs pirms uzbrukuma pauda atbalstu ekstrēmistiem.

No Uzbekistānas uz Zviedriju viņš pārcēlās 2014. gada, lūdzot rast patvērumu. Taču 2016. gada decembrī vīrietis saņēma ziņu, ka viņam četru nedēļu laikā valsts jāpamet. Pēc tam vīrietis pazudis no varasiestāžu redzesloka, tāpēc Akilovu iekļāva meklēto personu sarakstā.

Vēstīts, ka 2017. gada aprīlī Akilovs Zviedrijas galvaspilsētā ar kravas automašīnu ietriecās lielveikalā. Pēc uzbrukuma viņš pameta nozieguma vietu, bet dažas stundas vēlāk policija viņu aizturēja.

Teroraktā dzīvību zaudēja pieci cilvēki, bet vēl 10 guva ievainojumus. Uzbrukumā bojā gāja trīs Zviedrijas pilsoņi, kā arī Beļģijas un Lielbritānijas valstspiederīgie.

Vēlāk policija atklāja, ka kravas automašīnā bija paslēpta sprāgstoša ierīce, taču tā uzbrukumā nav nostrādājusi.

40 gadus vecais Akilovs atzina savu vainu uzbrukumā, skaidrojot, ka centies nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku.

Mūža ieslodzījumi Zviedrijā ilgst aptuveni 16 gadus, skaidro BBC. Akilovam sods būs jāizcieš Zviedrijā, bet pēc tā beigām viņu deportēs no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!