Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) plāno izstrādāt militārās stratēģijas dokumentu, lai noteiktu iespējamos apdraudējumus un mērķus aizsardzības jomā, vienlaikus koncentrējoties uz sešām jaunām kopīgu ieroču izstrādes jomām, tostarp, tankiem, vēsta aģentūra "Reuters".

"Stratēģiskais kompass" ir jaunākais solis ceļā uz aizsardzības stiprināšanu ES, kas līdzinās NATO "Stratēģiskajai koncepcijai", kurā noteikti alianses mērķi.

Pēc četru gadu ne visai draudzīgajām attiecībām ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, ES vēlas ilgtermiņā kļūt par neatkarīgu militāru spēku - pietiekami spēcīgu, lai pati sevi aizstāvētu un potenciāli kļūtu par daudz vērtīgāku ASV sabiedroto, ziņo aģentūra.

Dokuments nesastāvētu no iespējamiem apdraudējumiem, jo ES dalībvalstīm ir atšķirīgi viedokļi par to nopietnību. Krievija lielāku trauksmi rada Baltija valstīs, savukārt, Franciju vairāk uztrauc islāmistu radītie draudi.

Lielbritānijas izstāšanās no ES ir devusi Parīzei iespēju cīnīties par lielāku ES lomu aizsardzībā, jo Londona pretojās ES militārās lomas stiprināšanai, baidoties par ES armijas izveidi, par kuru Briselē šobrīd netiek runāts, pauž amatpersonas.

Aizsardzības ministri piektdien saņems bloka pirmo ikgadējo pārskatu par valstu kopīgajām militārajām spējām, kurā paredzēts, ka no 2025.gada valstu valdības izstrādās 100 veidus kā uzlabot kaujas tankus, jūras patruļkuģus un citu bruņojumu.

"Šis nav tikai kārtējais ziņojums" amatpersona izteicās par pirmo pārskatu. "Tas ir plāns kā ES tērē līdzekļus un sadarbojas savā starpā, ar mērķi cīnīties pret iespējamiem draudiem nākotnē", viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!