Foto: Reuters/Scanpix
Sudāna ir izvedusi savi karaspēku no strīdīgā Abiejas rajona, kas robežojas ar Dienvidsudānu, vēsta ārvalstu mediji, atsaucoties uz oficiālā armijas pārstāvja Savarmi Haleda Sada pirmdienas paziņojumu.

"Sudānas armija nolēmusi pārdislocēt savus karavīrus ārpus Abiejas teritorijas," teikts paziņojumā.

Karaspēka izvešana no strīdīgās robežteritorijas saistīta ar ANO Drošības padomes maijā pieņemto rezolūciju, kura pieprasīja Sudānai un Dienvidsudānai pārtraukt karadarbību pie to robežām un izvest karaspēku no strīdīgajām teritorijām. Sudānas armija Abiejā iegāja pagājušā gada maijā pēc tam, kad Sudānas Tautas atbrīvošanās armija uzbruka Sudānas armijas patruļai.

Abu valstu sarunas konflikta atrisināšanai tika pārtrauktas šogad aprīlī pēc Dienvidsudānas armijas iebrukuma strīdīgajā Hegligas reģionā, ko Sudāna uzskata par savu teritoriju.

Abas konfliktējošās puses plāno sēsties pie sarunu galda otrdien.

Strīdīgā Abiejas reģiona piederību kādai no valstīm bija paredzēts noteikt teritorijas iedzīvotāju referendumā pagājušā gada jūlijā, bet tas tika atlikts valstu nesaskaņu dēļ par to, kam tajā būs tiesības piedalīties. Dienvidsudāna iebilda pret tiesībām nobalsošanā piedalīties klejotāju cilts miserija pārstāvjiem, kuri reģionu ar saviem ganāmpulkiem šķērso dažas reizes gadā. Savukārt Sudāna uzstāja uz sevi atbalstošās cilts piedalīšanos referendumā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!