Eiropas Savienībai (ES) draud izjukšana un bloka atbalstītājiem ir jācīnās, lai to saglabātu, intervijā, kas otrdien publicēta laikrakstā "Die Welt", brīdina Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs, kas pārstāv vācu sociāldemokrātus (SPD).

ES ir briesmās, un ir spēki, kas mēģina panākt tās izjukšanu, uzsvēra politiķis.

Šādi izsakoties, viņš reaģēja uz Luksemburgas ārlietu un migrācijas ministra Žana Aselborna brīdinājumiem, ka ES var izjukt.

"Neviens nevar pateikt, vai ES šajā formā pastāvēs pēc desmit gadiem. Ja mēs to vēlamies, mums par to ļoti stipri jācīnās," sacīja Šulcs.

Viņš gan konkrēti neatklāja, kas apdraud ES, tomēr intervijā galvenā uzmanība bija pievērsta imigrācijas krīzei, kas šogad radījusi lielas problēmas ES vienotībai un iecietībai.

Nav tā, ka ES nebūtu alternatīvas un tā "protams var tik anulēta", atzina Šulcs, piebilstot, ka citu alternatīvu vidū ir Eiropa, kurā dominē nacionālisms, robežas un mūri.

"Tas būtu postoši, jo šāda Eiropa vairākkārt mūsu kontinentu novedusi līdz katastrofai," brīdināja politiķis.

Nedrīkstētu būt tā, ka kādai valstij vienai pašai jāuzņemas bēgļus krīzes risināšanas slogs, norādīja Šulcs, piebilstot, ka to iesējams paveikt tikai visai ES kopā.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 891 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!