Pēc Šveices kompānijas pieprasījuma Šveicē arestētas vairāk nekā 50 Franču modernisma mākslinieku gleznas no Maskavas Puškina māskas muzeja, kuru kopējā apdrošināšanas vērtība sasniedz miljardu ASV dolāru.
Starp arestētajām gleznām, kuru apdrošināšanas vērtība sasniedz miljardu dolāru ir Ogusta Renuāra, Edgara Degā, Eduarda Manē, Kloda Monē, Vinsenta van Goga un Pola Gogēna darbi.

Kravas auto ar gleznām, kuras kopš 17.jūnija tika izstādītas muzejā Šveices pilsētā Martīnī, tika aizturētas muitā Bāzeles pilsētā un Ženēvas lidostā.

Gleznas arestētas kompānijas “Noga” izmeklēšanas ietvaros, kura apgalvo, ka Krievija kopš jau kopš deviņdesmito gadu sākuma tai ir parādā simtiem miljonu dolāru.

Deviņdesmito gadu vidū “Noga” vērsās Stokholmas tiesā, paziņojot, ka Krievija kompānijai ir parādā komercsankcijas 1,5 miljardu ASV dolāru apmērā par kāda līguma nepildīšanu.

1997.gadā tiesa apmierināja divas kompānijas prasības par 27 miljoniem ASV dolāru. Bet pēc kāda laika Francijas tiesa apstiprināja izmeklēšanas sākšanu Frnacijas teritorijā.

Pamatojoties ar to kompānija “Noga” mēģināja panākt daudzmastu burinieka “Sedov” konfiskāciju, Krievijas vēstniecības kontu arestēšanu Francijā, kā arī SU un MIG tipa iznīcinātāju arestēšanu Le Buržē lidostā.

Krievija bija spiesta gandrīz līdz minimuma samazināt savu dalību aviosalonā Le Buržē lidostā, kaut Francijas tiesa atzina, ka Francijas teritorijā Krievijas īpašumi pēc kompānijas “Noga” prasījuma netiks arestēti.

Puškina muzeja direktore Irina Antonovna ir satriekta uzzinot par gleznu arestu.

“Šis fakts satriec, jo par ķīlniekiem kļūst mākslas darbi, bet kaut kāda privāta kompānija uzdrīkstas diktēt valstij noteikumus,” teikusi Maskavas muzeja vadītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!