Foto: morgueFile

Šveices vides aktīvisti savākuši likumā noteikto parakstu skaitu, lai tiktu sarīkots referendums par konkrētu mērķu iekļaušanu valsts konstitūcijā cīņai ar klimata pārmaiņām, ceturtdien paziņojušas Šveices varasiestādes.

Šveices federālā valdība informēja, ka aktīvisti iesnieguši vairāk nekā likumā noteiktos 100 000 parakstu atbalstam tā dēvētajai glečeru iniciatīvai.

Slavenos Šveices Alpu glečerus nopietni apdraud globālā sasilšana.

Aktīvisti vēlas, lai līdz 2050.gadam Šveicē ar dažiem izņēmumiem tiek aizliegts pārdot fosilo kurināmo. Aktīvisti arī vēlas, lai līdz 2050.gadam tiek samazināta cilvēku darbības radītā siltumnīcefekta gāzu neto emisija.

Iniciatīvā norādīts, ka emisija, ko nav iespējams samazināt, jākompensē ar siltumnīcefekta gāzu ierobežošanu citur, piemēram, stādot kokus vai ar tehnisku līdzekļu palīdzību.

Šveices Klimata aizsardzības asociācija, kas ierosināja referendumu un kuru atbalsta centriskās un kreisās partijas, vēlas, lai abi mērķi tiek iekļauti Šveices konstitūcijā.

Eiropas Savienība (ES), kurā Šveice gan nesastāv, nesen izvirzīja mērķi sasniegt tā dēvēto klimata neitralitāti līdz 2050.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!