Šveices galēji labējie atguvuši vietu valdībā, likumdevējiem trešdien Federālajā padomē ievēlot konservatīvo stingrās līnijas piekritēju Īli Maureru.
Lai kandidāts tiktu ievēlēts Federālajā padomē, no 243 parlamentāriešiem par viņu jābalso vismaz 122, un Maureram minimālo nepieciešamo vairākumu izdevās iegūt tikai trešajā balsošanas kārtā.


Janvārī sanākot jaunajam padomes sastāvam, Maurers ieņems aizsardzības ministra amatu.


Lai garantētu stabilitāti, Šveices Federālā padome, kurā ir septiņi locekļi, kopš 1959.gada tiek veidota pēc tā sauktās maģiskās formulas un tajā ir pārstāvētas visas četras valsts lielākās partijas - gan labējās, gan kreisās. Valsti vada visi septiņi ministri koleģiāli, nevienu no valdības locekļiem neizvirzot kā premjeru.


Trešdienas balsojums notika gandrīz gadu pēc tam, kad galēji labējās Šveices Tautas partijas (SVP) līderis Kristofs Blohers zaudēja savu vietu Federālajā padomē. Šis bezprecedenta gadījums sašūpoja visu līdz šim ierasti mierīgo Šveices politisko ainavu.


68 gadus vecais rūpnieks un miljardieris bija dominējis valsts politiskajā dzīvē vairāk nekā desmit gadus, pārveidojot SVP no nelielas laucinieku partijas ietekmīgā politiskā mašīnā, kas ieņēma stingras pozīcijas politikas galēji labējā flangā.


Taču Blohera asā retorika aizkaitināja viņa oponentus visā politiskajā spektrā, īpaši 2007.gada priekšvēlēšanu kampaņas laikā, kad SVP ieņēma provokatīvu nostāju imigrācijas jautājumā, izpelnoties kritisku attieksmi pat starptautiskajos medijos.


Pagājušā gada decembrī "galma apvērsuma" rezultātā Blohers faktiski tika gāzts, kreiso un centriski labējo partiju likumdevējiem viņa vietā ievēlot mēreni noskaņoto SVP pārstāvi Evelīnu Vidmeri-Šlumpfu, kura pēc tam tika no partijas padzīta un tagad pārstāv jaunizveidoto Pilsoniski demokrātisko bloku.


58 gadus vecais Maurers ir bijušais SVP priekšsēdētājs un lielā mērā atgādina Bloheru.


Būdams pārliecināts konservators, viņš savulaik nosodīja strādājošās mātes, norādot, ka viņas simbolizē "mūsu sabiedrības norietu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!