Eiropas Savienība izvirzījusi bijušo Francijas finanšu ministru Dominiku Štrausu-Kānu par savu kandidātu Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja amatam, raksta BBC. Pašreizējais vadītājs Rodrigo de Rato beigs darbu šī gada oktobrī.
SVF vadītājs jau tradicionāli nāk no kādas no Eiropas valstīm, savukārt Pasaules Bankas vadītāju parasti izvēlas ASV. ES finanšu ministri vienojās, ka turpmāk SVF vadītāja amatam varēs pieteikt kandidātus arī no valstīm ārpus ES. Šoreiz tas nenotika, jo ASV jau no saviem piemērotajiem kandidātiem Pasaules Bankas vadītāja amatam bija izvēlējušās Robertu Zelliku.

SVF nodrošina finansiālu atbalstu un padomu daudzām no pasaules nabadzīgākajām valstīm, un tā uzdevums ir saglabāt finansiālu stabilitāti pasaulē. Dažas nabadzīgākās valstis gan sūdzas, ka SVF, tāpat kā Pasaules Bankā, dominē dažas bagātas valstis un to piedāvātie risinājumi ir pārlieku neelastīgi.

Štrauss-Kāns bija finanšu ministrs sociālistu premjerministra Laionela Džospina vadībā no 1997. līdz 1999.gadam un spēlēja nozīmīgu lomu eiro ieviešanas procesā. Viņš arī bija viens no sociālistu kandidātiem šī gada prezidenta vēlēšanās. Kritiķi gan izsaka bažas, ka viņa ievēlēšanas gadījumā francūži būs četru ietekmīgu organizāciju vadītāji – Eiropas Centrālā banka, Pasaules Tirdzniecības organizācija, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un SVF.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!