Foto: AFP/Scanpix/LETA
Tadžikistānā, kur varas iestādes ilgi neziņoja ne par vienu Covid-19 inficēšanās gadījumu, pēdējās dienās oficiālais saslimušo skaits sasniedzis gandrīz 300, bet pieci cilvēki miruši, liecina "Worldometers" apkopotie dati.

Tadžikistāna līdz aprīļa beigām noliedza, ka valstī būtu kaut viens Covid-19 slimnieks. Sākotnēji oficiāli netika noteikti arī karantīnas pasākumi, ja neskaita no ārzemēm atbraukušo izolēšanu uz 14 dienām.

Aprīļa beigās slimnīcā mira Dušanbe prokurors – varasiestādes apgalvoja, ka amatpersona mirusi no gripas izraisītas pneimonijas. Tāpat prezidents Emomali Rahmons negaidīti deva rīkojumu slēgt skolas un atcelt sporta pasākumus.

Pavērsiens sekoja 30. aprīlī, kad pirms plānotās Pasaules Veselības organizācijas (PVO) delegācijas vīzītes Tadžikistānas premjers paziņoja par pirmajiem 15 konstatētajiem Covid-19 gadījumiem, raksta portāls "Currenttime".

Dažu dienu laikā inficēto skaits oficiālajā statistikā izauga par 20 reizēm un otrdien ir sasniedzis 293.

Savukārt 5. maijā no amata atbrīvots veselības ministrs Nasims Olimzoda. Prezidenta rīkojumā teikts, ka ministrs no amata atbrīvots saistībā ar "pāriešanu uz citu darbu", ziņo "Radio Svoboda".

Lai gan Veselības ministrija atzinusi Covid-19 gadījumu esamību valstī, 14 hospitalizētu augsta ranga Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieku atklātā diagnoze joprojām ir "pneimonija".

Maija sākuma valdības izveidotais Covid-19 apkarošanas štābs uzdeva pastiprināt piesardzības pasākumus, tostarp ārpus mājas cilvēkiem lietot sejas maskas un pārtraukt mācības skolēniem un studentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!