Foto: AFP/Scanpix

Islāmistu kaujinieku grupējums "Taleban" sestdien atteicās atsākt ilgu laiku apturētās miera sarunas ar Afganistānas valdību, atgādinot par saviem priekšnosacījumiem dialoga sākšanai, teikts grupējuma izplatītajā paziņojumā.

"Mēs vēlamies vēlreiz atkārtot savu pozīciju, ka sarunas nedos nekādus rezultātus, līdz netiks izbeigta ārvalstu karaspēka okupācija, līdz ar "Taleban" saistītie vārdi netiks dzēsti no starptautiskajiem melnajiem sarakstiem un līdz aizturētie mūsu pārstāvji netiks atbrīvoti," tajā norādīts.

Paziņojums izplatīts pēc tam, kad šonedēļ tika gaidīts sākums tiešām sarunām starp grupējumu un Afganistānas valdību.

"Mēs nepārprotami paziņojam, ka cienījamais [Afganistānas] Islāmiskā Emirāta ["Taleban")] līderis nav nevienu pilnvarojis piedalīties šajā sanāksmē un arī Islāmiskā Emirāta Vadības padome nav nolēmusi tajā piedalīties," norādīja grupējums.

Paziņojums ir trieciens Afganistānas, Ķīnas, Pakistānas un ASV centieniem atsākt sarunas, kuru mērķis ir izbeigt "Taleban" ilgos un vardarbīgos nemierus Afganistānā.

Delegāti no visām četrām valstīm februāra beigās tikās Kabulā uz ceturto sarunu kārtu, kuras mērķis bija atjaunot stagnējošo miera procesu, kas tika apturēts pagājušajā vasarā.

Četrpusējās sarunās tika aicināts līdz šai nedēļai sarīkot tiešās "Taleban" un Afganistānas valdības sarunas, ko analītiķi dēvēja par "pilnībā nereālu" termiņu.

Afganistānas valdība vairākkārt ir aicinājusi "Taleban" veidojošos grupējumus sēsties pie sarunu galda, lai gan prezidents Ašrafs Ghani ir paziņojis, ka viņa valdība neslēgs miera vienošanos ar tiem, kas nogalina civiliedzīvotājus.

Sākotnējās miera sarunas starp nemierniekiem un Afganistānas amatpersonām sakās jūlijā, kad to pirmā kārta notika Pakistānā. Tomēr process tika apturēts pēc tam, kad jūlijā tika paziņots par "Taleban" dibinātāja un nominālā vadītāja mullas Mohammada Omāra nāvi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!