Foto: AP/Scanpix/LETA

Afganistānu pārņēmusī islāmistu kustība "Taliban" paziņojusi, ka simtiem tās kaujinieki nosūtīti ieņemt Pandžšīras provinci, kas ir starp pēdējām kaujinieku nekontrolētām teritorijām un pret "Taliban" vērstas pretestības centrs, vēsta "Al Jazeera".

Pandžšīras ieleja 150 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Kabulas ir leģendāra ar savu pretestības garu – tā netika ieņemta ne Padomju-afgāņu kara laikā, ne "Taliban" režīma laikā deviņdesmitajos gados. Te bāzējās kaujinieku vadonis Ahmeds Masuds – leģendārā komandiera Ahmeda Šaha Masuda, saukta par Pandžšīras lauvu, dēls.

Ielejā patvēries arī kritušās Afganistānas valdības viceprezidents Amrulla Salehs, kurš līdz ar prezidenta Ašrafa Gani bēgšanu no valsts pasludinājis sevi par leģitīmu pagaidu prezidentu un aicina cīnīties pret "Taliban", kā arī aizsardzības ministrs Bismillahs Mohammadi. Uz ieleju atkāpusies arī daļa Afganistānas Nacionālās armijas karavīru ar visu bruņojumu.

"Simtiem Islāma Emirāta modžahedu dodas un Pandžšīru, lai pārņemtu kontroli, jo vietējās amatpersonas atteicās to atdot miermīlīgi," svētdien tika paziņots "Taliban" arābu valodas "Twitter" kontā.

Savukārt ieleju kontrolējošo spēku vadonis Ahmeds Masuds norādīja, ka cer uz miermīlīgām sarunām, taču viņa spēki esot gatavi kaujai, ja talibi mēģinās ieiet Pandžšīrā. "Viņi vēlas aizsargāt, viņi vēlas pretoties pret jebkuru totalitāru režīmu," telefonsarunā ar "Reuters" Masuds raksturo savu atbalstītāju noskaņojumu.

Viceprezidents Salehs svētdien rakstīja, ka talibu spēki pulcējas pie ieejas Pandžīras ielejā, bet iepriekšējā dienā tie knapi tikuši garām slēpnim blakus esošajā Andarabas ielejā. Pretestības spēki ir bloķējuši uz ieleju vedošo Salangas lielceļu, informē Salehs.


Vienlaikus turpinās ASV un citu valstu centieni evakuēt savus pilsoņus un afgāņus caur Kabulas lidostu. Pēdējās dienās lidostas apkārtnē turpinās haoss, cilvēkiem masveidā drūzmējoties pie tās, cerībā tikt prom no islāmistu pārņemtās valsts.

"Taliban" kaujinieki Kabulā ienāca 15. augustā, kad no valsts aizbēga prezidents Ašrafs Gani. Kabulas krišana kaujinieku rokās sekoja virknei Afganistānas nozīmīgo pilsētu nonākšanai "Taliban" kontrolē nedēļas laikā. Kaujinieki strauji panākumus sāka gūt jau līdz ar ASV paziņojumu par savu spēku izvešanu līdz augusta beigām. Tomēr tik strauju Kabulas krišanu nebija prognozējuši arī ASV izlūkdienesti.

Ziņas par kaujinieku ienākšanu pilsētā izraisījušas haosu ASV karavīru apsargātajā Kabulas lidostā, uz kuru masveidā devās no "Taliban" bēgošie cilvēki un ārzemnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!