Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānas kritušās valdības viceprezidents Amrullahs Salehs (raksta attēls ir ilustratīvs) , kurš pasludinājis sevi par leģitīmo pagaidu prezidentu, ar sev lojāliem afgāņu armijas karavīriem, domājams, atrodoties vienīgajā "Taliban" nekontrolētajā valsts reģionā – Pandžšīras apkārtnē, vēsta Indijas mediji.

Afganistānas galvaspilsētā Kabulā kopš svētdienas, 15. augusta, ir ienākuši islāmistu grupējuma "Taliban" kaujinieki, bet prezidents Ašrafs Gani aizbēga no valsts un atrodas Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE).

Grupējums kontrolē faktiski visu valsti un daudziem bija pārsteigums, cik ātri tam izdevās pārņemt kontroli un cik ātri sagruvusi pretestība.

Otrdien, dažas minūtes pirms tam, kad "Taliban" Kabulā uzsāka savu pirmo preses konferenci, viceprezidents Salehs negaidīti nāca klajā ar paziņojumu, ka atrodas Afganistānā un aicināja cilvēkus pretoties "Taliban" varai. Viņš arī paskaidroja, ka līdz ar Gani bēgšanu ir kļuvis par pagaidu prezidentu.

Bijušajai Afganistānas valdībai draudzīgās Indijas mediji ziņo, ka Salehs kopā ar sev lojāliem spēkiem ir patvēries Pandžšīras ielejā, kas valstī ir leģendāra ar savu pretošanās garu.

Ielejā ieradušies arī daudzi afgāņu armijas tadžiku tautības karavīri ar saviem ieročiem un bruņumašīnām, raksta Indijas "The Tribune". Kopā ar Salehu pret "Taliban" spēkus formējot aizsardzības ministrs Bismillahs Hans un leģendārā kaujinieku komandiera Ahmeda Šaha Masuda dēls Ahmed Masuds, informē "The Indian Express".

Pandžšīras ielejā patvērumu radušas arī daudzas hasaru, kas ir šiītu musulmaņi, ģimenes. Tomēr teriroriju no visām pusēm ielenc "Taliban" kontrolētās teritorijas, un reģions nerobežojas ar citām valstīm.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

48 gadus vecais viceprezidents (attēlā augstāk) pats ir cēlies no pārsvarā tadžiku apdzīvotās Pandžšīras ielejas 150 kilometrus uz ziemeļiem no Kabulas. Viņš bija pilsoņu karā pret "Taliban" deviņdesmitajos gados karojošās Ziemeļu alianses loceklis.

Pēc "Taliban" gāšanas 2004. gadā Salehs kļuva par Afganistānas izlūkdienesta vadītāju, kur strādāja līdz 2010. gadam. 2017. gadā viņš pievienojās Gani valdībai, kur 2018. gadā sēdās iekšlietu ministra krēslā. 2020. gada februārī viņš kļuva par Afganistānas viceprezidentu.

Pret Salehu ir bijuši vērsti vairāki atentāta mēģinājumi. Pēdējais no tiem, kurā gāja bojā 10 cilvēki, notika 2020. gada 9. septembrī – leģendārā komandiera Masuda slepkavības 20. gadadienā.

Masuds vecākais (attēlā zemāk ar dēlu), kurš pazīstams arī kā Pandžšīras lauva, bija spēcīgs kaujinieku komandieris PSRS-afgāņu kara laikā, kurš spēja nosargāt savu dzimto ieleju no padomju karaspēka.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

1992. gadā viņš kļuva par aizsardzības ministru un aizsargāja Kabulu pret dažādiem kaujinieku grupējumiem, tostarp "Taliban". 1996. gadā Masuds bija pēdējais atlikušais komandieris, kurš cīnījās pret "Taliban". Viņš kļuva par Ziemeļu alianses (Afganistānas glābšanas fronte) politisko un militāro līderi. 2001. gadā pat pabija Eiropā un Eiropas Parlamentā lūdza izdarīt spiedienu pret Pakistānu, lai tā pārtrauktu atbalstīt "Taliban".

2001. gada 9. septembrī pašnāvnieka spridzinātāja sarīkotā atentātā Masuds tika nogalināts. Pēc divām dienām, 11. septembrī, notika terorakti Ņujorkā, kas radīja augsni sazvērestības teorijām par Masuda nāvi. NATO iebrukuma laikā Masuda Ziemeļu alianse cīnījās pret "Taliban".

Pēc nāves Masudu pasludināja par nacionālo varoni, bet viņa nāves diena – 9. septembris – Afganistānā ir brīvdiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!