Foto: AP/Scanpix/LETA

Islāmistu grupējums "Taliban" sestdien, 28. martā, paziņojis, ka noraida Afganistānas valdības izveidoto delegāciju sarunām par 18 gadus ilgušā konflikta izbeigšanu.

Afganistānas amatpersonas 27. martā pavēstīja, ka valdība sarunām ar talibiem izveidojusi delegāciju, kurā būs 21 cilvēks, tai skaitā piecas sievietes, taču talibi izplatījuši paziņojumu, kurā teikts, ka viņi sēdīsies pie sarunu galda vienīgi ar tādu delegāciju, kura veidota saskaņā ar iepriekš norunātajiem principiem.

Februāra nogalē ASV un "Taliban" Katarā parakstīja miera nolīgumu, kurā talibi apņēmās sākt miera sarunas ar Afganistānas valdību apmaiņā pret ASV un to sabiedroto spēku izvešanu no Afganistānas 14 mēnešu laikā.

Līdz šim talibi atteikušies tikties ar Afganistānas prezidenta Ašrafa Gani administrāciju, dēvējot viņu par amerikāņu marioneti.

Afganistānas valdības sarunu komanda bija jāizveido jau pirms vairākām nedēļām, turklāt bija paredzēts, ka Afganistānas iekšējā procesa sarunas ar talibiem sāksies Oslo 10. martā.

Kabulā šai laikā izraisījusies jauna politiskā krīze, jo prezidenta Gani vēlēšanu sāncensis Abdulla Abdulla, kurš nepiekrīt oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem, arī sevi pasludinājis par valsts galvu.

Piektdien tika paziņots, ka valdības izveidoto delegāciju vadīs bijušais Afganistānas izlūkdienesta priekšnieks Masums Stanekzai, kurš, tāpat kā vairums talibu, pēc tautības ir puštuns. Delegācijā iekļauts Baturs Dostums, kura tēvs, bijušais kaujinieku komandieris Abdurrašids Dostums, ir dedzīgs Abdullas atbalstītājs.

Abdulla nav apstiprinājis, vai atbalstīs delegāciju, bet viņa atbalstam varētu būt svarīga loma, ņemot vērā viņa nometnes spēcīgo ietekmi valsts ziemeļos un rietumos. Abdullas pārstāvis vienīgi izteicies, ka delegācijas sastāvu nevajadzētu pilnībā noraidīt un visām pusēm, ieskaitot talibus, būtu jācenšas nepalaist garām iespēju panākt mieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!