Foto: AFP/Scanpix/LETA

Teroristu grupējums "Taliban" piecus no Afganistānas spēkiem atkarotos Tadžikistānai pieguļošos rajonus, kā arī robežpārejas punktus nodevis tadžiku kaujiniekiem, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Afganistānā kā "tadžiku Taliban" zināmā grupa formāli pārstāv "Taliban" un lieto to karogu, taču sastāv gandrīz tikai no Tadžikistānā aizliegtā grupējuma "Jamaat Ansarullah" kaujiniekiem Mahdi Arsalona segvārdu pieņēmuša tadžika Muhamada Šarifova vadībā, norāda medijs.

Tieši šī grupējuma kaujinieku dominēšana pierobežā Tadžikistānā arī likusi mobilizēt papildu 20 000 vīru lielu karaspēku un rīkot īpašās nacionāla mēroga mācībās ar 230 000 karavīru iesaisti. Rīkotas arī kopīgas mācības ar valstī dislocētajiem Krievijas spēkiem, kuri arī solījuši atbalstīt Centrālāzijas republiku.

Pirmās ziņas par Šarifova spēku aktīvu darbību Afganistānā līdzās "Taliban" esot pienākušas jau pirms vairākiem gadiem. To apmēri neesot zināmi, bet tiek lēsts, ka viņa pakļautībā ir vairāki simti vīru, turklāt no Tadžikistānas regulāri ierodoties jauni rekrutētie.

No pašu kaujinieku publiskotajiem video, tostarp brutālām afgāņu formās tērptu vīriešu nogalināšanām, Tadžikistānas amatpersonām līdz šim izdevies identificēt vismaz desmit Tadžikistānas pilsoņus, kā arī apstiprināt Šarifova esamību šajā organizācijā. Tāpat izdevies identificēt vairākus, kuri gājuši bojā kaujās ar afgāņu karaspēku.

Tadžikistānā par teroristu organizāciju pasludinātais grupējums "Jamaat Ansarullah" (arī "Ansorullo") izveidots ar mērķi gāzt Tadžikistānas valdību. To 2010. gadā dibinājis Tadžikistānas pilsoņkara (1992.-1997) valdības opozīcijas puses islāmistu spēku lauka komandieris Amridins Tabarovs. Pats Tabarovs kritis kaujā ar Afganistānas spēkiem 2015. gadā, bet divus viņa dēlus Afganistānā dislocētie ASV spēki aizturēja 2019. gadā un nodeva Tadžikistānai.

"Taliban" savukārt noraida, ka to rindās karotu tadžiku kaujinieku grupējums, kā arī uzsver, ka vēlas veidot labas attiecības ar Tadžikistānu. Viņi pat apgalvo, ka lieguši šaut pa afgāņu karavīriem, kuri bēguši pār robežu, lai lodes neskartu Tadžikistānas zemi. Otrpus robežai dzīvojošie gan medijiem atklājuši, ka pār robežu šauts, lodēm krītot arī tadžiku pierobežas ciematos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!