Afganistānas talibu ekstrēmisti publiski sodījuši ar nāvi kādu jaunu pāri par bēgšanas mēģinājumu, lai salaulātos pretēji vecāku gribai, otrdien ziņoja provinces gubernators.

Abi jaunieši tika nošauti pirmdien pie mošejas Nimrozas provincē valsts dienvidrietumos, kur jūtama spēcīga islāmistu ietekme. Nāvessodu viņiem piesprieda vietējie reliģiskie līderi, aģentūrai AFP teica gubernators Gulams Dastagīrs Azads. Viņš raksturoja nāvessoda izpildi kā "apvainojumu islāmam".

"Neprecējies jauns zēns un neprecēta jauna meitene, kuri mīlēja viens otru un vēlējās apprecēties, aizbēga, jo viņu vecāki nepiekrita laulībām," sacīja Azads.

Abus jauniešus, kuri bija pilngadīgi, atrada talibu kaujinieki un nogādāja atpakaļ ciemā Hašrodas rajonā, kur aktīvi darbojas ekstrēmisti.

"Trīs talibu mullas atveda viņus uz vietējo mošeju un pieņēma fatvu (reliģisku dekrētu), ka viņi jāsoda ar nāvi. Viņi tika publiski nošauti mošejas priekšā," teica gubernators.

Pēc Azada teiktā, ir ziņas, ka abu jauniešu ģimenes varēja būt saistītas ar talibiem. Talibu pārstāvji pagaidām notikušo nav komentējuši.

Talibu režīms, kas valdīja Afganistānā no 1996. līdz 2001.gadam, balstījās uz stingru islāma šariata likumu interpretāciju un ir izpildījis nāvessodu, nomētājot ar akmeņiem, par laulības pārkāpšanu, bet pāri, kuram bijušas dzimumattiecības pirms kāzām, soda ar 100 pātagas sitieniem un pēc tam piespiež apprecēties.

Afganistānā notiek arī ārpustiesas "goda slepkavības", ko praktizē ģimenes, kuras uzskata, ka kāds tuvinieks tās ir apkaunojis, piemēram, atsakoties precēties ar izraudzīto partneri.

Talibi ir sākuši asiņainu sacelšanos, lai atgūtu varu, un viņiem ir liela ietekme lielākoties dienvidu rajonos, kur viņi izveidojuši pat savas tiesas.

Kaimiņos esošajā Pakistānā valdība pirmdien parakstīja vienošanos ar talibiem, kas atļauj iedibināt viņu šariata likumus versiju Ziemeļrietumu pierobežas provinces Malakandas rajonā, kur dzīvo aptuveni trīs miljoni cilvēku.

Kritiķi apgalvo, ka tas vienīgi iedrošināšot talibus un "Al Qaeda" ekstrēmistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!