Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievija trešdien Tadžikistānā uzsāka militārās mācības, tādējādi reaģējot uz teroristu grupējuma "Taliban" straujo ofensīvu Afganistānā, vēsta "The Moscow Times".

Mācībās piedalās aptuveni 1000 Tadžikistānā netālu no Afganistānas robežas esošajā 201. Krievijas militārajā bāzē dislocētie karavīri. Mācības galvenokārt paredzētas vienību komandieru un kauju virspavēlnieku sagatavošanai kaujas operācijām dinamiski mainīgajā situācijā, paziņojis Krievijas Centrālā militārā rajona štābs.

Piemēram, trešdien izspēlēta situācija bāzē pēc masveidīga kāda iedomāta ienaidnieka raķešu uzbrukuma. Mācības ilgšot līdz nedēļas beigām, atzīmē aģentūra "Interfax".

Tadžikistānā esošā Krievijas 201. militārā bāze izsenis ir viena no būtiskākajām Krievijas aizrobežu militārajām bāzēm, kuras galvenais uzdevums ir stabilitātes un kontroles nodrošināšana reģionā. Tajā dislocēti aptuveni 5500 karavīri.

Ārvalstu spēkiem Afganistānu pametot, kaujinieki jau pārņēmuši kontroli pār valsts pierobežu reģioniem, tostarp lielāko daļu Tadžikistānai pieguļošo rajonu un svarīgākos robežpārejas punktus. Tas satraucis Maskavu, ņemot vērā pieaugošos draudus Centrālāzijas republikās, kurās atrodas krievu bāzes. Tikmēr talibi izplatījuši paziņojumu, skaidrojot, ka kaimiņvalstīm neesot pamata satraukumam.

Iepriekš Tadžikistānā ieradās vairāk nekā 1000 afgāņu karavīru, atkāpjoties pēc kaujām vai mūkot no talibu kaujiniekiem. Tagad Tadžikistāna ziņo, ka bēgļu gaitās, baidoties par savu dzīvību robežu šķērsojuši arī pirmie 77 afgāņu civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!