Foto: Publicitātes attēli
Eiro ieviešanas pretinieki piektdien noklājuši Tallinu ar plakātiem, kas protestē pret pāreju uz Eiropas Savienības (ES) vienoto valūtu, kas notiks līdz ar 2011.gada atnākšanu.

"Igaunija, laipni lūdzam uz Titānika!" lasāms uz plakātiem, kas izlīmēti uz atkritumu tvertnēm Tallinas centrā.

"Apturiet eiro!" lasāms uz cita plakāta, kuru izlīmējuši neatkarīgās kustības "Glābiet kronu" aktīvisti.

Sarunā ar aģentūru AFP kustības līderis, jurists un vēsturnieks Anti Polametss, norādīja, ka "eiro Igaunijai ir liela nelaime".

"Šī situācija ir ļoti dīvaina. Neliela Ziemeļvalsts, kuru tik ļoti slavēta par sabalansēta budžeta uzturēšanu un nedzīvošanu pāri saviem līdzekļiem, pievienojas savienībai, no kuras locekļiem daudzi dara gluži pretējo," uzsvēra Polametss. "Un iznākumā nabaga Igaunijai būs jāsāk maksāt par tādām valstīm kā Īrija, kurām par savām finanšu problēmām nav neviena cita, ko vainot, izņemot sevi."

Valdības pasūtītās aptaujas liecina, ka pāriešanu uz eiro atbalsta aptuveni puse igauņu. Tajā pašā laikā, veicot eiroskeptiķu pasūtīto aptauju, oktobrī tika konstatēts, ka eiro ieviešanu atbalsta tikai 34,3% respondentu, kamēr 52,5% to vērtē negatīvi.

Igaunijas labēji centriskā valdība norāda, ka eiro ieviešana mudinās investorus ieguldīt valsts ekonomikā un nāks par labu uzņēmējiem, jo 80% Igaunijas tirdzniecības partneru ir ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!