Foto: Reuters/Scanpix

Tallinā bāzētais NATO kiberaizsardzības izcilības centrs šonedēļ rīko pasaulē plašākās un modernākās kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2016", informēja organizatori.

Mācības sākās pirmdien un turpināsies līdz piektdienai, un tajās piedalās 550 augstākā līmeņa kiberdrošības profesionāļi.

""Locked Shields 2016" ir unikālas [mācības], dodot iespēju tīklu aizsargātājiem no 19 valstīm un NATO sadarboties un apmainīties ar informāciju. Starptautiskā sadarbība ir nozīmīga veiksmīgai kiberaizsardzībai, un šīs mācības ir lielisks piemērs tam, kā tas ir darāms," sacīja centra direktors Svens Sakovs.

"Tādēļ mācību ietekme ir plašāka par tehniskām praksēm. Šīs ārkārtas kibersituāciju reaģēšanas komandas gan civilas, gan tehniskas vislabāk zinās, kam zvanīt, kad nākotnē būs nepieciešama palīdzība," viņš piebilda.

"Organizatori ir izveidojuši identiskus virtuālos tīklus visām aizsardzības komandām šajās mācībās, kas balstītas uz scenāriju. Tās spēlē izdomātas valsts Berīlijas ātrās reaģēšanas komandu lomu, aizsargājot kopumā ap 2000 ierīču," informēja mācību scenārija autors un centra vecākais speciālists Jāns Prīsalu.

"Locked Shields" tiek izmantoti reālistiski tīkli, tehnoloģijas un uzbrukumu metodes kopā ar reālām pasaules notikumu attīstības tendencēm.

Mācībās ietvertajām ierīcēm ir dažādas operētājsistēmas "Windows 8", "Windows 10", "Linux" un "Apple IOS" , bet aizsardzības komandām ir jāuztur dažādas vietnes, elektroniskais pasts, tiešsaistes iepirkšanās un pat rūpnieciskās kontroles sistēmas, stāstīja Prīsalu.

Pasaulē lielākās kiberaizsardzības mācības NATO kiberaizsardzības centrs Tallinā organizē kopš 2010. gada. Mācībās galvenā uzmanība tiek pievērsta apmācībām drošības ekspertiem, kas atbildīgi par valstu informācijas tehnoloģiju sistēmu aizsardzību.

NATO kiberaizsardzības izcilības centrs ir NATO akreditēts zināšanu mezgls, domnīca un mācību institūcija. Šī starptautiskā organizācija nodarbojas ar starpdisciplināro izpēti un attīstību, kā arī konsultācijām un mācībām kiberaizsardzības jomā. Nesen NATO veica grozījumus savā drošības stratēģijā, paredzot, ka kiberuzbrukums kādai alianses dalībvalstij ir pielīdzināms uzbrukumam ar konvencionālo bruņojumu, kas nozīmē, ka spēkā stājas NATO līguma 5. pants, ka uzbrukums vienai valstij ir uzbrukums visām.

2016. gada "Locked Shields" tiek organizētas sadarbībā ar Igaunijas, Somijas, Lielbritānijas aizsardzības spēkiem, Zviedrijas Aizsardzības koledžu, ASV komandcentru Eiropā un vairākiem citiem partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!