Par Igaunijas galvaspilsētas jauno mēru ceturtdien kļuvis 51 gadu vecais Edgars Savisārs, kurš vada Centra partiju, kas jau vairākus gadus atradusies opozīcijā gan valsts parlamentā, gan Tallinā.
Pēc provizoriskiem datiem, par vienīgo kandidātu uz Tallinas mēra amatu Savisāru nobalsojis minimālais Tallinas pilsētas sapulces deputātu skaits, kas nepieciešams, lai apstiprinātu amatā jauno mēru.

Savisāra kandidatūru aizklātajā balsojumā atbalstīja 34 deputāti, bet pret balsoja 15. Lai kļūtu par Tallinas mēru, Savisāram bija jāiegūst ne mazāk kā 33 pilsētas sapulces deputātu balsis.

No Tallinas pilsētas sapulces 64 deputātiem balsošanā piedalījās 51 deputāts, bet divi biļeteni tika atzīti par nederīgiem.

Savisāra ievēlēšana Tallinas mēra amatā nozīmē, ka pie varas oficiāli nākusi jauna Centra partijas un Reformu partijas koalīcija, kā arī to, ka tiks veidota jauna pilsētas pašvaldība. Reformu partija ietilpst Igaunijas valdošajā koalīcijā, bet Centra partija ir galvenais opozīcijas spēks.

Pēdējo reizi Centra partija Tallinā pie varas atradās no 1996. līdz 1999. gadam, kad Savisārs vadīja pilsētas sapulci.

Tallinas pilsētas sapulce ceturtdien izteica neuzticību līdzšinējam Tallinas mēram Tenisam Paltsam, tāpēc jāatkāpjas visai pilsētas pašvaldībai.

Neuzticības balsojumu, kas notika pēc opozīcijā esošās Centra partijas un valdošās Reformu partijas iniciatīvas, atbalstīja 38 deputāti, pret balsoja pieci, bet neatturējās neviens deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!