Tallinas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests plāno lauzt darba līgumus ar pret Covid-19 nepotētiem darbiniekiem, ja tie tuvākajā laikā nevakcinēsies, vēsta portāls "Delfi.ee".

Igaunijas galvaspilsētas Ātrās palīdzības galvenais ārsts Rauls Adlass informējis, ka nevakcinētiem darbiniekiem līdz 17. maijam jāiesniedz apliecinājums par vakcinēšanos, vai arī darba līgums tiks lauzts.

Viens Ātrās palīdzības darbinieks gada laikā kontaktējas ar gandrīz 1000 pacientiem, atzīmē Adlas. Turklāt gandrīz visi no tiem, vismaz kontakta brīdī, ir riska grupā, viņš papildina.

Igaunijas Darba inspekcija apstiprina, ka šāda prasība ir likumīga. Darba devējam ir jāizvērtē riski, lai saprastu, vai darbinieka vakcinācija ir vienīgā iespējamā metode pacienta veselības aizsardzībai, skaidro inspekcijas pārstāve Meli Miidla-Vanatalu.

Darbiniekam ir tiesības atteikties no vakcinācija un neviens nevar piespiest viņu to darīt, papildina Miidla-Vanatalu. Ja darbinieks nevēlas vakcinēties, darba devējam ir jāpiedāvā viņam cits amats tajā pašā iestādē. Ja citi amatu piedāvāt nav iespējams, vai ja darbinieks tam nepiekrīt, darba devējam ir tiesības pārtraukt līgumu.

Darba līguma laušana gan ir galējais mērs, ko pielietot risku mazināšanas nolūkos, viņa atzīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!