ASV amatpersonas pastiprina drošību valstī, uzskatot, ka ASV teritorijā vēl var atrasties 11.septembrī sarīkoto terora aktu līdzdalībnieki, paziņoja šo terora aktu izmeklētāji.
ASV ģenerālsekretārs Džons Aškrofts pirmdien paziņoja, ka ar Federālā izmeklēšanas biroja direktoru Robertu Milleru apspriedis terora aktu īstenotāju iespējamo klātbūtni ASV.

Aškrofts un Millers pēdējās divās dienās arī tikās ar Kongresa vadītājiem, lai izstrādātu likumdošanas pasākumus, kuri atvieglotu policijai terorismā aizdomās turētu personu izsekošanu.

11.septembra terora aktu vaininieku meklēšana līdz pirmdienai ir izplatījusies pa visu pasauli, vismaz 80 cilvēki ir aizturēti nopratināšanai un vairāk nekā 170 nopratināmie vēl tiek meklēti, un izlūkdienesti izskata tūkstošiem iespējamu norāžu.

Četri nopratināmie ir nogādāti uz Ņujorku, kur atrodas vēl divi cilvēki, kas aizturēti kā svarīgi liecinieki. Ar imigrāciju saistītu iemeslu dēļ ir aizturēti vēl 49 cilvēki. Vēl 25 cilvēki ir apcietinājumā par imigrācijas likuma pārkāpumiem. ASV ir izsniegti orderi vēl divu potenciāli svarīgu liecinieku aizturēšanai.

500 cilvēki FIB mītnē strādā dienu un nakti, koordinējot izmeklēšanu ASV un starptautiskā mērogā.

Iespējamo liecinieku saraksti ir nosūtīti vairāk nekā 18 tūkstošiem ASV likumsargājošo iestāžu vietējos un štatu līmeņos. Iespējami sakari ar šajos terora aktos galvenā aizdomās turētā Osamas bin Ladena teroristu tīklu tiek izmeklēti arī Kanādā, Vācijā, Japānā, Beļģijā, Nīderlandē un Ekvadorā.

Vācijā ir izdarīta kratīšana 19 mājās, veicot izmeklēšanu pret trim ārzemju studentiem, kas bija nolaupīto lidmašīnu pasažieru sarakstos. 33 gadus vecais Mohameds Ata, 23 gadus vecais Marvans al Šehi un 26 gadus vecais Amirs Džarahs tiek uzskatīti par bojā gājušiem un FIB viņus tur aizdomās par līdzdalību lidmašīnu nolaupīšanā. Viņi dzīvoja un mācījās Hamburgā, bet apmeklēja lidotāju skolas Floridā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!