Foto: AFP/Scanpix/LETA

17. marta rītā Jurijs Ņečiporenko kopā ar savu tēvu Ruslanu devies uz Bučas administrācijas ēku, lai saņemtu humānās preces, tostarp zāles un pārtiku. Krievijas spēku okupācijas laikā pilsētā nav bijis ūdens, elektrības, kā arī pārtikas, raksta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Jurijs aprakstījis, kā Krievijas karavīrs apstādinājis viņus, un abi uzreiz pacēluši rokas. "Mēs pateicām viņiem, ka mums nav ieroču un ka nevienu neapdraudam," intervijā sacīja Ruslana dēls, turpinot: "Tad mans tēvs pagrieza galvu manā virzienā, un tajā mirklī viņu sašāva. Viņam krūtīs iešāva divas reizes, tieši sirdī. Tad viņš nokrita."

Pusaudzis stāstījis, ka okupantu karavīrs viņam iešāva kreisajā plaukstā. Pēc šī šāviena puisis nokrita uz zemes. Kamēr viņš gulēja uz zemes, Juriju sašāva vēlreiz, taču šoreiz rokā.

"Es gulēju uz vēdera, neredzēju neko, kas man notika apkārt," stāstīja Jurijs. Karavīrs vēlreiz šāvis, šoreiz tēmējot galvā, taču "lode caururbusi kapuci".

Pēc tam karavīrs iešāvis Jurija tēva galvā. "Man uznāca neliela panikas lēkme, kamēr gulēju ar savainotu roku zem sevis. Es redzēju, kā mana plauksta asiņoja," Jurijs atstāstījis notikušo.

Kad karavīrs aizgājis aiz tanka, Jurijs piecēlies un skrējis prom.

Pēc Krievijas karavīru atkāpšanās no Kijivas apkārtnes nedēļas nogalē atklājās baisa aina Bučā – civiliedzīvotāju līķi, tostarp nogalinātie ar uz muguras sasietām rokām un liecības par citām zvērībām.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Krievijas spēki mēģina slēpt savus pastrādātos kara noziegumus. Saskaņā ar viņa teikto Bučā ir nogalināti un spīdzināti vairāk nekā 300 cilvēki.

Skati no Bučas ar civiliedzīvotāju līķiem izraisīja starptautisku Krievijas nosodījumu. ASV prezidents Džo Baidens Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu nosauca par kara noziedznieku, kuram būtu jāstājas tribunāla priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!