Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas tiesa otrdien nolēmusi uz visu mūžu liegt iespēju kandidēt vēlēšanās kādreizējam valsts prezidentam Pervezam Mušarafam, sagraujot viņa mēģinājumus atgūt ietekmi iekļūstot parlamentā, vēsta aģentūra "Reuters".

Šī ir pirmā reize, kad Pakistānas tiesa kādam liegusi iespēju kandidēt vēlēšanās uz visu mūžu, uzsver "Reuters".

Bijušais armijas komandieris Mušarafs, kurš pie varas nokļuva pēc valsts apvērsuma 1999. gadā un valdīja līdz 2007. gadam, Pakistānā pēc gandrīz četriem gadiem svešumā atgriezās martā, lai startētu maijā gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Tomēr vēlēšanu amatpersonas noraidīja viņa kandidatūru vairāku tiesas procesu dēļ, kas sākti pret eksprezidentu.

Pakistānas Augstākā tiesa Pešāvarā otrdien noraidīja Mušarafa pārsūdzību par aizliegumu kandidēt vēlēšanās, bet aizliegumu kandidēt un kļūt par parlamenta locekli paplašināja līdz visam mūžam.

Lasot spriedumu, tiesnesis uzsvēra, ka kādreizējais diktators varas gados ir pavēlējis noteikt mājas arestu tiesnešiem un viņu ģimenēm, kā arī divas reizes atcēla valsts konstitūciju.

Cerētā plašā tautas atbalsta vietā bijušais prezidents pagājušajā piektdienā, kad viņa mītni ielenca policija, kļuva par pirmo arestēto kādreizējo armijas augsta ranga komandieri. Mušarafam ir atļauts palikt mājas arestā.

Tiesa Mušarafa aizturēšanas termiņu ir noteiksi līdz 14. maijam, kas nozīmē, ka vēlēšanu dienā, kas paredzētas 11. maijā, viņš būs apcietinājumā.

Pret Mušarafu notiek tiesas prāvas par vēršanos pret tiesnešiem, par pienācīgas aizsardzības nenodrošināšanu kādreizējai premjerministrei Benazirai Buto, kuru noslepkavoja 2007. gadā, kā arī par saistību ar Beludžistānas separātistu līdera nāvi.

Maijā gaidāmās vēlēšanas tiek uzskatīts par svarīgu soli atbrīvoties no gadu desmitiem ilgās militārās pārvaldes mantojuma, jo šī būs pirmā reize, kad demokrātiski ievēlētai valdībai ir nodzīvojusi līdz pilnvaru termiņa beigām, norāda "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!