Foto: Reuters/Scanpix
Tikai trīs no 58 aizdomās turētajiem, kas arestēti aizdomās par saistību ar masveida seksuālajiem uzbrukumiem sievietēm Jaungada naktī Ķelnes centrā, bijuši nesen ieradušies patvēruma meklētāji, vēsta laikraksts "Independent".

Ķelnes policija kopumā saņēmusi vairāk nekā 1000 sūdzību par Jaungada sagaidīšanas laikā laukumā pie pilsētas Katedrāles un Centrālās dzelzceļa stacijas notikušām laupīšanām un seksuāla rakstura uzbrukumiem, kuros tika vainoti Ziemeļāfrikas un arābu izcelsmes vīrieši.

Notikušais izraisīja sašutumu un pastiprināja kritiku pret Vācijas kancleres Angelas Merkeles atvērto durvju politiku.

Tagad noskaidrots, ka tikai trīs no līdz šim 58 arestētajiem aizdomās turētajiem ir Vācijā nesen ieradušies patvēruma meklētāji – divi sīrieši un Irākietis, ziņo "Independent".

Vairums aizturēto ir Alžīrijas, Tunisijas un Marokas izcelsmes, bet trīs – Vācijas pilsoņi, liecina Ķelnes prokurora Ulriha Bremera sniegtā informācija. No 1054 saņemtajām sūdzībām 600 lielākā mērā saistītas ar zādzībām, nekā seksuāliem uzbrukumiem, viņš skaidrojis vācu laikrakstā "Die Welt".

Ķelnes jaunais policijas priekšnieks Jurgens Matīss norāda, ka sieviešu ielenkšana un nodalīšana no viņu draugiem acīmredzot nāk no zemēm, kur "tāda uzvedība ir labi zināma". Vācijā neko tādu viņš līdz šim neesot redzējis.

Ķelnes notikumus pretimigrācijas noskaņojuma vairošanā izmantoja dažādas labējās organizācijas. Vācijā pieauga dedzināšanas uzbrukumu skaits patvēruma meklētāju mītnēm un pašaizsardzības grupas draudēja "attīrīt" Ķelni.

Pieaugošais naids piespieda Merkeli noslēgt vienošanos ar koalīcijas partneriem, ka ir jāpaātrina to migrantu deportācija no valsts, kuru patvēruma pieprasījums noraidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!