Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņa kazahu kolēģis Kasims Žomarts Tokajevs "garā" telefonsarunā apsprieduši situāciju Kazahstānā, kas izveidojusies pēc vardarbīgajiem protestiem, sestdien paziņojis Kremlis.

Tokajevs sniedzis Putinam "detalizētu" informāciju par situāciju valstī, norādot, ka tā "attīstās stabilizācijas virzienā", teikts Kremļa paziņojumā.

Tokajevs izteicis arī pateicību Maskavas kontrolētajai bijušo PSRS valstu militārajai aliansei jeb Kolektīvās drošības līguma organizācijai (ODKB) un īpaši Krievijai par palīdzību protestu apspiešanā.

"Prezidenti apmainījās viedokļiem par pasākumiem kārtības atjaunošanai Kazahstānā," norādījis Kremlis.

Abu valstu līderi vienojušies uzturēt pastāvīgus sakarus un tuvāko dienu laikā sarīkot ODKB videokonferenci.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Ceturtdien ODKB, atbildot uz Tokajeva lūgumu, nosūtīja uz Kazahstānu "miera uzturētājus", un tagad, šķiet, režīms ir atjaunojis kontroli pār nemieru pārņemto pilsētu ielām.

Protestu apspiešanas gaitā ir bojāgājušie gan starp drošības dienestu pārstāvjiem, gan protestētājiem.

Sestdien Iekšlietu ministrija paziņoja, ka par dalību masu nekārtībās aizturēti 4404 cilvēki.

Tajā pašā laikā Nacionālās drošības komiteja (KNB) sestdien paziņoja, ka aizdomās par "valsts nodevību" aizturēts bijušais KNB priekšsēdētājs Karims Masimovs, tuvs Nazarbajeva līdzgaitnieks, kas protestu rezultātā zaudēja savu amatu.

Sākoties protestiem, pašu Nazarbajevu Drošības padomes priekšsēdētāja amatā nomainīja Tokajevs un piektdien izplatījās ziņas, ka eksprezidents Kazahstānu pametis.

Taču sestdien bijušā prezidenta preses sekretārs paziņoja, ka viņš joprojām atrodoties galvaspilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!