Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidenta Donalda Trampa nacionālās drošības padomnieks Roberts O'Braiens Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu pielīdzinājis PSRS diktatoram Josifam Staļinam.

"[Ķīnas komunistiskās] partijas ģenerālsekretārs Sji Dzjiņpins redzi sevi kā Josifa Staļina pēcteci," O'Braienu citē portāls "Politico".

Savā uzrunā nacionālās drošības padomnieks kritizēja arī ASV politiķus, sakot, ka tie kļūdījušies, pieņemot, ka Ķīna, attīstoties ekonomiski, pievērsīsies demokrātijai un liberalizācijai. O'Braiens apgalvoja, ka noticis tieši pretējais - Ķīna vēl vairāk ir pievērsusies komunistiskajai ideoloģijai.

"Mēs nevarējām vēl vairāk kļūdīties [par Ķīnu] - un šī pārrēķināšanās bija lielākā ASV ārpolitikas kļūda kopš pagājušā gadsimta 30. gadiem," viņš piebilda.

Kīnas prezidenta Sji Dzjiņpina režīmu O'Braiens raksturoja kā autoritāru un bīstamu.

2017. gadā Sji konsolidēja varu, komunistiskajai partijai nobalsojot par viņa vārda un ideoloģijas iekļaušanu partijas konstitūcijā, pielīdzinot Sji Ķīnas komunistiskā režīma dibinātājam Mao Dzedunam un tirgus reformu arhitektam Denam Sjaopinam, kuru vārdi arī bija iekļauti dokumentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!