Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV prezidents Donalds Tramps svētdien ieradies tā sauktajā demilitarizētajā zonā uz labi apsargātās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas, kur tiekas ar totalitārās Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, vēsta ārvalstu mediji.

Tramps un Kims paspieda viens otram rokas uz abu valstu robežas, pēc tam Tramps pārkāpa pāri demarkācijas līnijai un kļuva par pirmo amatā esošo ASV prezidentu, kurš jebkad bijis uz Ziemeļkorejas zemes.

"Tas ir ļoti drosmīgs un apņēmīgs solis," Kims komentēja Trampa pārkāpšanu pāri robežai. Pēc tam Kims kopā ar Trampu pārgāja robežas Dienvidkorejas pusē.

Tramps, sveicinoties ar Kimu, paziņoja, ka viņi abi ir labi draugi. “Mēs satikāmies un viens otram iepatikāmies no pirmās dienas,” Trampa teikto citē raidsabiedrība BBC.

Vēsturiski nozīmīgs mirklis novērots arī pēc tam – aģentūru fotogrāfijās redzams, kā tiekas un smaidot sarunājas ASV, Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas prezidenti. Vēl pirms pāris gadiem nekas tāds starp formāli karastāvoklī esošajā Korejas pussalas valstīm nebija iedomājams.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Kritiķi šo vēsturisko tikšanos raksturo kā parastu politisko teātri, bet citi te saskata iespējas nākotnes sarunām.

Sarunas ar Ziemeļkoreju ir svarīgas, lai pārliecinātu Phenjanu atteikties no savas kodolprogrammas. Sarunas šajā jautājumā sasniedza strauju pavērsienu pērn, kad Tramps tikās ar Kimu Singapūrā. Tā bija pirmā reize vēsturē, kad tikās ASV un Ziemeļkorejas prezidenti.

Pēc Singapūras samita abas puses pauda apņemšanos panākt Korejas pussalas pilnīgi denuklearizāciju, taču nekādi konkrēti soļi vai laika rāmji netika minēti.

Bija cerības, ka konkrēti plāni un vienošanās par kodolprogrammas apturēšanu apmaiņā pret sankciju atcelšanu tiks panāktas nākamajā Trampa-Kima samitā februārī Hanojā, taču šīs sarunas beidzās bez vienošanās.

Taču Tramps un Kims pēc tam apmainījušies ar vēstulēm.

Demilitarizētā zona jeb DMZ ir aptuveni četrus kilometrus plata un 250 kilometrus gara zona, kas atdala abas Korejas pussalas valstis kopš kara beigām 1953. gadā.

Lai gan pašā DMZ nav militāru objektu, aiz tās atrodas pasaulē militarizētākā robeža.

DMZ Panmundžomas ciemā atrodas Vienotā drošības zona, kur pie puses atdalošās demarkācijas līnijas notiek viss pārrunas starp abām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!