Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikas Savienoto Valstu (ASV) prezidents Donalds Tramps ceturtdien ir izsludinājis nacionālo ārkārtas situāciju informācijas un tehnoloģiju nozarē ar mērķi aizsargāt ASV datortīklus no "ārvalstu pretiniekiem", vēsta raidorganizācija BBC.

Prezidents parakstījis rīkojumu, kas aizliedz ASV uzņēmumiem izmantot tādas ārvalstīs radītas telekomunikāciju ierīces, kas, iespējams, varētu valstij radīt drošības riskus.

Tramps nav nosaucis kādu konkrētu kompāniju, tomēr analītiķi norāda, ka tas galvenokārt ir vērsts pret Ķīnas telekomunikāciju gigantu "Huawei".

Vairākas valstis ir izteikušas bažas, ka Ķīna varētu izmantot uzņēmuma "Huawei" produktus novērošanas nolūkos, taču pats uzņēmums, kas ir pasaulē lielākais telekomunikāciju iekārtu ražotājs, noliedz, ka tā izstrādājumi rada spiegošanas vai sabotāžas risku, raksta medijs.

Saskaņā ar Baltā nama paziņojumu, Trampa rīkojuma mērķis ir "aizsargāt Ameriku no ārvalstu pretiniekiem, kuri aktīvi un arvien vairāk rada un izmanto informācijas un komunikāciju tehnoloģiju infrastruktūras un pakalpojumu ievainojamību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!