Trīs igauņi svētdien no Hījumā salas ar jahtu "Marta" uzsāks divus gadus ilgu ceļojumu apkārt pasaulei. Pasaules apceļotāji apmeklēs 57 ostas 35 valstīs un veiks aptuveni 36 tūkstošus jūras jūdžu jeb aptuveni 67 tūkstošus kilometru.
"Mēs to nedarām, lai izbaudītu briesmas un aizraujošus piedzīvojumus. Mēs kā īsti jūrnieki vēlamies apbraukt apkārt pasaulei. [Ar ceļojumu] mēs vēlamies pateikt, ka cilvēkiem vajadzētu augstāk vērtēt dzīvību, veselību, attiecības ar apkārtējiem un tīru vidi. Urbanizācijas pārņemtajā pasaulē šīs vērtības tiek aizmirstas," sacīja jahtas kapteinis Hillars Kuks.

Ceļojums sāksies pulksten 13 Orjaku ostā Hījumā salā, no kurienes jahta dosies uz Roņu salu. Jahta apciemos arī Ventspils ostu, un tālāk kuģos gar Lietuvas, Polijas un Vācijas krastiem, caur Ķīles kanālu nonākot Ziemeļjūrā. Līdz rudenim igauņu jahta nonāks Portugālē, un novembra sākumā apmeklēs Madeiras un Kanāriju salas. 27.novembrī Laspalmasas ostas pilsētā Kanāriju salās startēs regate pāri Atlantijas okeānam uz Karību jūru, kurā kopumā piedalīsies 225 jahtas.

Plānots, ka 2008.gada februārī jahta "Marta" caur Panamas kanālu nonāks Klusajā okeānā, kur sāksies garākais ceļojuma posms no Galapagu salām līdz Marķīza salām. 2008.gada augustā Igaunijas jahta ieradīsies Austrālijā.

2009.gada sākumā ceļotāji paredzējuši ierasties Keiptaunā Dienvidāfrikā, savukārt februārī jahta vēlreiz šķērsos Atlantijas okeānu, lai piestātu Brazīlijas krastos, kur piedalīsies Resifes karnevālā. 2009.gada martā jahta, piestājot Bermudu un Azoru salās, un vēlāk pa Lamanša jūras šaurumu, Ziemeļjūru, Ķīles kanālu un Baltijas jūru atgriezīsies Orjaku ostā Hījumā salā.

Jahta "Marta" ir 14,7 metrus gara, 4,1 metru plata, tās iegrime ir divi metri, bet masta garums ir 15,5 metri. Jahtu 1999.gadā uzbūvēja Hillars Kuks, sadarbojoties ar Somijas kuģubūves rūpnīcu "Haukilahden Veneveistamo".

Pasaules apceļotāji internetā izveidojuši mājaslapu www.marthaworldcruise.com, kur kartē redzams viss jahtas "Marta" maršruts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!