Desmitiem tūkstošu Sudānas iedzīvotāju otrdien devās gājienā, tādējādi izsakot savu neapmierinātību par ANO rezolūciju attiecībā uz kara noziedznieku tiesāšanu Starptautiskajā krimināltiesā, informē ārvalstu mediji.
Skandējot nicīgus saukļus par ASV un ANO, saniknotie cilvēki devās uz ANO ēku, un vēlāk un Lielbritānijas un ASV vēstniecībām. Ģenerālsekretārs Kofi Anans tika saukts par gļēvuli un Amerikas aģentu.

Pirmdienas vakarā ar īsziņu palīdzību par protesta gājienu tūkstošiem cilvēku paziņoja valsts vadītā mobilo telefonu kompānija “MobiTel”, informē Reuters.

Pagājušo ceturtdien ANO Drošības Padome ar 11 pret 0 nobalsoja, ka turpmāk cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par kara noziegumiem vairāk nekā divus gadus ilgušā konflikta laikā attālajā Darfūras reģionā, tiks nosūtīti uz Starptautisko krimināltiesu Hāgā.

Taču Sudānas prezidents Omars al-Baširs sestdien paziņoja, ka valsts nepieļaus sudāniešu lietu izskatīšanu ārpus valsts teritorijas. Tādu pašu nostāju ieņēma arī citas amatpersonas un politiskie grupējumi.

ANO apgalvo, ka Sudānas valdība ir darījusi ārkārtīgi maz, lai atbruņotu arābu zemessardzi, kas tiek apsūdzēta neskaitāmos izvarošanas, slepkavību un ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumos.

Tas licis bēgļu gaitās doties vairāk nekā diviem miljoniem cilvēku.

“Mēs nespējam pieņemt šo netaisnīgo rezolūciju. Mūsu tiesas ir pietiekami kompetentas, lai izskatītu jebkuru lietu. Mēs nepieļausim ārvalstu iejaukšanos,” teica viens no gājiena dalībniekiem.

Sestdien līdzīgu akciju pie ANO ēkas bija sarīkojuši aptuveni 200 studentu.

ASV apgalvo, ka notikumus Darfūrā var definēt kā genocīdu, un šādam apzīmējumam neoficiāli piekrīt arī ANO izveidota komisija. Tā ir iesniegusi Ananam sarakstu ar 51 cilvēka vārdiem, tajā skaitā arī valdības un armijas amatpersonām, kaujinieku līderiem un ārvalstu armiju komandieriem, kuru lietas tiesai būtu jāizskata pirmām kārtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!