Foto: AFP/Scanpix
Turcija svētdien aicināja starptautisko sabiedrību uz kopīgu rīcību, lai izbeigtu asinsizliešanu Sīrijā.

"Sīrijas valdības attieksme.. demonstrē, ka starptautiskajai sabiedrībai vienā balsī ir jāatbild uz nopietno situācijas attīstību Sīrijā," teikts Turcijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojumā.

Tajā atzinīgi novērtēts Arābu līgas lēmums apturēt Sīrijas dalību organizācijā.

"Sīrijai ir pareizi jāsaprot Arābu līgas vēstījums un jāizbeidz vardarbība pret savu tautu," sacīts Turcijas ĀM paziņojumā.

Tajā arī teikts, ka Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutolu svētdienas vakarā Ankarā tiksies ar Sīrijas opozīcijas pārstāvjiem.

Turcijas ĀM arī ieteikusi Turcijas pilsoņiem nedoties uz Sīriju, ja vien tas nav īpaši nepieciešams.

Turcija, kuras diplomātiskajām pārstāvniecībām Sīrijā sestdienas vakarā uzbruka Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu atbalstoši protestētāji, svētdien evakuēja no Sīrijas daļu diplomātiskā personāla un diplomātu ģimenes locekļus, ziņoja Turcijas aģentūra "Anadolu".

Evakuēti visi diplomātisko pārstāvniecību darbinieki, kuriem nav būtiski svarīgas nozīmes pārstāvniecību funkcionēšanā, kā arī diplomātu ģimenes locekļi. Pēc viņiem Sīrijas galvaspilsētas Damaskas lidostā svētdien ieradās Turcijas nacionālās aviokompānijas "Turkish Airlines" lidmašīna.

Vairāki tūkstoši Asada režīmu atbalstošu protestētāju sestdienas vakarā uzbruka Turcijas vēstniecībai Damaskā, konsulātam valsts otrajā lielākajā pilsētā Alepo un goda konsulātam ostas pilsētā Latakijā. Viņi apmētāja pārstāvniecību ēkas ar akmeņiem, bet Alepo pat ielauzās konsulāta telpās.

Protestētāju uzbrukumi Turcijas, Kataras, Saūda Arābijas un Francijas diplomātiskajām pārstāvniecībām Sīrijā notika pēc tam, kad Arābu līga sestdien paziņoja par Sīrijas dalības apturēšanu organizācijā. Ne Turcija, ne Francija nav Arābu līgas dalībvalstis, taču to amatpersonas ir asi kritizējušas Asada režīmu par protestu asiņaino apspiešanu, turklāt Turcijā notiek Sīrijas opozīcijas sanāksmes.

Protestētājus, kas uzbruka ārvalstu pārstāvniecībām, izklīdināja policija.

Uz Francijas Ārlietu ministriju svetdien tika izsaukta Sīrijas vēstniece Lamija Šakura, kurai tika izteikts nosodījums par notikušo. Arī uz Turcijas Ārlietu ministriju svētdien tika izsaukts Sīrijas pilnvarotais lietvedis, kuram tika iesniegta protesta nota.

Jau ziņots, ka Arābu līga sestdien nolēma no trešdienas, 16.novembra, apturēt Sīrijas dalību organizācijā un aicināja Sīrijas armiju pārtraukt civiliedzīvotāju nogalināšanu. Tāpat Arābu līgas valstu ārlietu ministri ārkārtas sanāksmē vienojās par ekonomiskām un politiskām sankcijām pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdību un aicināja līgas dalībvalstis atsaukt savus vēstniekus Damaskā.

Arābu līgā apvienojušās 22 Āfrikas ziemeļu un ziemeļaustrumu, kā arī Āzijas dienvidrietumu valstis, tās galvenā mītne atrodas Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

Arābu līga šādu lēmumu pieņēma, jo Asada režīms nepilda Arābu līgas miera plānu, kam bija piekritis novembra sākumā. Šis plāns paredz apturēt vardarbību, atbrīvot aizturētos protestētājus, izvest armiju no apdzīvotām teritorijām un ļaut žurnālistiem un novērotājiem no Arābu līgas darboties valstī.

Nemieros Sīrijā kopš to sākuma marta vidū gājuši bojā vairāk nekā 3500 cilvēki, otrdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) augstā cilvēktiesību komisāra birojs. Pēc biroja ziņām, oktobra vidū bojāgājušo skaits nemieros Sīrijā bija sasniedzis 3000, septembra vidū tas bija sasniedzis 2600, bet augustā - 2200.

Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsumā 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!