Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Turcijas divu Gaisa spēku iznīcinātāju "F-16 Fighting Falcon" parādīšanās Azerbaidžānas Gendžes starptautiskajā lidostā varētu būt mēģinājums kopēt Krievijas taktiku Lībijā, raksta "Forbes".

"F-16" Azerbaidžānā satelītattēlos pamanīti 3. oktobrī jeb nedēļu pēc Armēnijas-Azerbaidžānas konflikta atsākšanās. To, ka "F-16" pieder Turcijai, secināja "The New York Times", ņemot vērā, ka Azerbaidžānai pašai šādu lidmašīnu arsenālā nav un Turcija, kam tādas ir, ir tās tuvākais sabiedrotais.

"Forbes" atzīmē, ka to parādīšanās lidostā ir atturēšanas līdzeklis, lai armēņu spēki neuzbruktu militāri svarīgiem objektiem un civiliem mērķiem Azerbaidžānā. Par spīti Armēnijas apgalvojumiem, nav arī apstiprinājies, ka tie būtu iesaistīti Kalnu Karabahas uzlidojumos vai notriekuši kādus Armēnijas Gaisa spēku lidaparātus. Tie, visticamāk, tiek izmantoti tikai atturēšanai.

Līdzīgi maijā Krievija Džufras Gaisa spēku bāzē Lībijā izvietoja "MiG-29" kaujas lidmašīnas un "Su-24" bumbvedējus bez atpazīšanās zīmēm, atzīmē medijs. Šis solis tika tulkos kā nešaubīgs mēģinājums brīdināt Turcijas atbalstītajai ANO atzītajai Lībijas valdībai lojālos spēkus nedoties Džufras un tālāk Sirtas pilsētas virzienā, kuru tie sākotnēji bija pasludinājuši par mērķi. Džufru un Lībijas ar naftu bagātos austrumus kontrolē grupējums "Lībijas Nacionālā armija", kuru līdz ar Krieviju atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un netieši arī Francija.

Turku medijs "Ahval" gan atzīmē, ka Turcijas lidmašīnu izvietošana bija riskanta, jo šajā operācijā turki paļaujas uz Azerbaidžānas pretgaisa aizsardzību, kamēr Krievija Lībijā izvietoja savu pretgaisa aizsardzību. Iespējams, tādēļ arī dienu vēlāk "F-16" tika pārvietoti prom no Gendžes lidostas, kad Armēnija pret pilsētu raidīja raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!