Turcijas valdība otrdien lūgs parlamenta akceptu 62 000 ASV karavīru izvietošanai Turcijā tuvāko sešu mēnešu laikā sakarā ar iespējamo karu pret Irāku, paziņoja valdības amatpersonas.
Turcijas parlaments otrdien balsos, vai atļaut valstī izvietoties ASV spēkiem, gatavojoties uzbrukumam Irākai. Pirmdien pēc sešas stundas ilgušas sēdes Turcijas valdība nolēma lūgt parlamentam balsot par to, vai ļaut ASV spēkiem ienākt valstī un vai ļaut Turcijas spēkiem ieiet Irākā kara gadījumā.

Parlamenta balsojums par to, vai atļaut ASV izmantot turku ostas un aviobāzes, gaidāms trešdien vai ceturtdien.

Jāpiebilst, ka vairāk nekā 90 procenti Turcijas iedzīvotāju ir pret uzbrukumu Irākai.

Kamēr opozīcijas partijas jau paudušas apņēmību balsot pret jebkādu vienošanos ar ASV par amerikāņu karavīru klātbūtni valstī, valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) paziņojusi, ka šajā jautājumā atļaus savējiem balsot pēc sirdsapziņas. Partijas līderis Tajips Erdogans otrdien turpināja pārliecināt parlamenta partijas atbalstīt vienošanos par ASV karaspēku.

Viņš paziņoja, ka, kaut arī joprojām vēlas Irākas konflikta miermīlīgu atrisināšanu, jāgatavojas sliktākajam. "Valdība strādā, lai valsti aizsargātu no tā, kas var gadīties," viņš sacīja saviem partijas biedriem.

Valdības preses pārstāvis Abdullatifs Seners jau paziņojis, ka valdība ir apspriedusies par visiem briestošā konflikta ar Irāku aspektiem. Seners sacīja, ka, neskatoties uz pilnīgas vienošanās nepanākšanu ar ASV par militārās, ekonomiskās un politiskās saprašanās memorandu un to, ka virkne augstāko ministru "nav apmierināti ar jaunāko notikumu attīstību", kabinets nolēmis dot piekrišanu un lūdz parlamentu balsot par ASV spēku ielaišanu Turcijā.

Kā svētdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Jasars Jakiss šobrīd starp Ankaru un Vašingtonu nenotiek nekāda kaulēšanās par naudu - debates norisinās galvenokārt politiskajā un militārajā jomā, turklāt par jautājumiem, kas "nav uzskatāmi par pašiem svarīgākajiem".

Turcija izvirza noteikumus, lai tās karaspēks Ziemeļirākā nebūtu pakļauts ASV, bet gan Turcijas pavēlniecībai un lai amerikāņu bruņojums iespējamajā karā nenonāktu kurdu dumpinieku grupējumu rokās. Apzinoties, ka Irākas kurdi tiks apbruņoti pašaizsardzības nolūkos, Turcija tomēr pieprasa viņus atbruņot pēc kara.

Ankara nevēlas pieļaut nekādu Irākas etnisko sašķelšanos, raizējoties, ka Irākas kurdu neatkarība pamodinātu līdzīgus centienus arī Turcijas kurdos, liekot viņiem atkal ķerties pie ieročiem, izteicās Turcijas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!