Foto: morgueFile

Turcija NATO un Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO) oficiāli ziņojusi par incidentu, kad apšaudē no Sīrijas bēgļu nometnē Turcijas teritorijā cietušas divas Turcijas amatpersonas, uzsverot, ka militārajai aliansei ir pienākums aizsargāt Turcijas robežas.

Vismaz pieci cilvēki, tostarp divas Turcijas amatpersonas pirmdien tika ievainotas, kad pāri robežai raidīti šāviņi trāpīja bēgļu nometnē Turcijas Kilisas provincē pie Sīrijas robežas.

Ankara nosodīja vardarbību uz tās robežas un premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans paziņoja, ka Turcija īstenos pasākumus, ja tas atkārtosies, tomēr nenorādīja, par kādiem tieši pasākumiem ir runa.

Pēc atgriešanās no vizītes Ķīnā Erdoans žurnālistiem teica, ka Turcijai ir tiesības aizsargāt savas robežas un arī NATO ir pienākums to darīt.

"Mums ir daudz iespēju. Valstij ir tiesības, ko nosaka starptautiskās tiesības par rīcību pret robežu pārkāpumiem," viņš teica, uzsverot, ka arī "NATO ir atbildība pret Turciju, ko nosaka alianses līguma 5.pants", kas paredz, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij uzskatāms par uzbrukumu visām alianses loceklēm, ļaujot izmantot bruņotu spēku pret uzbrucēju.

Turcijai ir 900 kilometrus gara robeža ar Sīriju un kopš nemieru sākuma Sīrijā pērn martā bēgļu gaitās uz Turciju devušies apmēram 25 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!