Foto: AFP/Scanpix

Turcija un Eiropas Savienība (ES) pirmdien oficiāli atsāka sarunas par Turcijas iestāšanos ES, atverot sarunu sadaļu par ekonomikas un monetāro politiku.

"17 sadaļas atvēršana ir daļa no Turcijas uzņemšanas procesa uzmundrināšanas, kā tika nolemts ES-Turcijas samitā novembrī," preses konferencē paziņoja ES Padomē prezidējošās valsts Luksemburgas ārlietu un Eiropas lietu ministrs Žans Aselborns, runājot par sarunu sadaļu, kas attiecas uz ekonomikas un monetāro politiku.

Turcija pirmo reizi pieteicās iestājai blokā 1987.gadā, bet uzņemšanas sarunas sākās 2005. gadā. Līdz šim sarunu progress ir bijis lēns. No 35 sarunu sadaļām ir atvērtas tikai 15, bet tikai viena sekmīgi noslēgta. Sarunas īpaši traucē fundamentālo brīvību un Kipras nākotnes jautājumi.

Apmaiņā pret Turcijas sadarbību migrantu plūsmas mazināšanā, ES 29. novembrī notikušajā bloka samitā ar Turciju solīja atvērt jaunu iestāšanās sarunu sadaļu, kā arī trīs miljardus eiro, kas domāti, lai uzturētu Turcijā nokļuvušos divus miljonus Sīrijas bēgļu. ES arī solīja atcelt vīzu režīms Turcijas pilsoņiem, kas vēlēsies apmeklēt Šengenas zonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!