Foto: AP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans otrdien pasludinājis uzvaru pār protestētājiem, kuriem kārtējo reizi nācies saskarties ar asu tiesībsargājošo iestāžu reakciju.

Cenšoties apspiest jau trešo nedēļu ilgstošos protestus, policija otrdien veikusi kratīšanas vairākos desmitos mājokļu, kā arī divu mediju redakcijās un arestējusi vairākus desmitus cilvēku.

Pēc smagajām nedēļas nogales sadursmēm, ko izraisīja protestētāju padzīšana no Stambulas Gezi parka, demonstranti centušies pārgrupēties un policija iesaistījusies tikai epizodiskās sadursmēs ar mazākām protestētāju grupām.

Aizvadītajā naktī policija Ankarā īslaicīgi izmantoja asaru gāzi un ūdensmetējus pret protestētajiem, kuri meta akmeņus likumsargu virzienā un centās paslēpties aiz improvizētām barikādēm. Tomēr par citām sadursmēm ziņu nav.

Tikmēr Stambulā desmitiem demonstrantu pārgājuši uz kluso protestu, mierīgi stāvot Taksima laukumā.

Redzot, ka protesti zaudē intensitāti, Erdogans paziņojis, ka krīze ir pārvarēta.

"Mūsu demokrātija atkal tika pārbaudīta un ir guvusi uzvaru. Tauta un [valdošās Taisnīguma un attīstības partijas] AKP valdība ir izjaukusi sazvērestību (..), ko perināja nodevēji un viņu ārvalstu līdzdalībnieki," uzrunājot AKP locekļus, paziņoja Erdogans.

Premjers, kurš acīmredzot ir pārliecināts par savu uzvaru, brīdināja demonstrantus neatsākt jaunus protestus.

"No šī brīža nebūs runas ne par kādas iecietības izrādīšanu cilvēkiem vai organizācijām, kas iesaistās vardarbīgos aktos," uzsvēra Erdogans.

Turcijas premjerministrs ir izpelnījies plašu kritiku par savu reakciju uz protestiem, un ASV un Rietumi ir asi nosodījuši pārmērīgo policijas spēka izmantošanu pret demonstrantiem.

Erdogans savukārt paziņoja, ka policija ir "veiksmīgi nokārtojusi demokrātijas testu", un solīja palielināt policijas pilnvaras.

Otrdien policija Stambulā arestējusi aptuveni 90 Apspiesto sociālistiskās partijas (ESP) biedrus, vēsta advokātu apvienība. ESP ir neliela galēji kreisa partija, kuras biedri aktīvi piedalījās Stambulas Gezi parka protesta akcijās.

Tikmēr vietējie mediji ziņo, ka vēl 30 cilvēki arestēti Ankarā un 13 - Eskišehirā valsts ziemeļrietumos.

Savukārt iekšlietu ministrs paziņojis, ka Stambulā veikti 62 aresti un Ankarā - 23, un tie saistīti ar pretterorisma izmeklēšanu lietā par Marksistu-ļeņinistu komunistisko partiju (MLKP), "kas arī piedalījās Gezi parka protestos".

Svētdien policijas un protestētāju sadursmēs pēc Gezi parka attīrīšanas no demonstrantiem tika arestēti vairāk nekā 500 cilvēku, liecina Stambulas un Ankaras advokātu apvienību sniegtā informācija.

Saskaņā ar Turcijas likumiem aizturētie var tikt paturēti apcietinājumā nopratināšanai četras diennaktis, pirms tiem tiek izvirzītas apsūdzības vai arī tie tiek atbrīvoti.

Nemieri, kas pārņēmuši Turciju, sākās kā miermīlīga sēdošā demonstrācija, kuru organizēja vides aktīvisti, lai glābtu 600 Stambulas Gezi parka kokus, ko bija paredzēts nocirst, lai uzbūvētu jaunu tirdzniecības kompleksu. 31.maijā policija mēģināja ar spēku sēdošo demonstrāciju pārtraukt, taču tas izsauca plašu sabiedrības slāņu sašutumu, un protesti pārņēma arī citas Turcijas pilsētas, izvēršoties nacionāla mēroga protesta kustībā, kuras dalībnieki pauž neapmierinātību ar Erdogana valdības arvien pieaugošo autoritārismu.

Svētdien, uzrunājot mītiņu, kurā piedalījās vairāk nekā 100 000 atbalstītāju, Erdogans paziņoja, ka viņa pienākums bijis dot rīkojumu par protestētāju izklīdināšanu Gezi parkā, jo protestētāji paši ignorējuši vairākkārtējus aicinājumus doties no turienes prom labprātīgi.

Kopš sestdienas Gezi parks ir slēgts, un to apsargā policija, kas aizliegusi rīkot demonstrācijas arī Taksima laukumā.

Apejot aizliegumu, aizvadītajā naktī īpatnēju demonstrāciju sarīkoja kāds horeogrāfs Erdems Gunduzs, kurš ilgāk nekā piecas stundas stāvēja laukumā, klusējot un neko nedarot. "Stāvošā cilvēka" protests ātri vien guva atsaucību un vairākus sekotājus. Tomēr policija viņus izklīdināja un aptuveni desmit demonstrantus arestēja.

Otrdienas pēcpusdienā līdzīgus protestus Taksima laukumā sarīkojuši vairāki desmiti jauniešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!