Foto: AFP/Scanpix

Turcijas protestētāji ceturtdien paziņojuši, ka paliks Stambulas Gezi parkā, kuru premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans aicinājis atbrīvot, sakot, ka brīdina protestētājus "pēdējo reizi".

"Mēs paliksim Gezi parkā ar visām mūsu prasībām un guļammaisiem," paziņojusi aktīvistu grupa, kas organizēja kampaņu parka glābšanai.

Aktīvisti arī noraidījuši valdības ierosinājumu rīkot referendumu par plašus protestus izraisījušo ieceri likvidēt Stambulas centrā esošo parku.

Jau vēstīts, ka Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien "pēdējo reizi" brīdināja protestētājus, aicinot viņus doties prom no Gezi parka, kas kļuvis par plašo protestu epicentru.

Protesti Turcijā sākās 31.maijā kā reakcija pret Stambulas Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuru gaitā bija paredzēts likvidēt līdzās esošo Gezi parku. Tomēr šīs demonstrācijas ātri pārauga valsts mēroga protestos pret valdošo partiju un premjerministra Erdogana valdību.

Sadursmēs ievainoti jau teju 5000 demonstrantu, bet trīs cilvēki plašajās nekārtībās gājuši bojā. Vairāki simti arestēti.

Policijas asā reakcija, savaldot protestētājus, ir izpelnījusies plašu nosodījumu gan pašā Turcijā, gan ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!