Foto: AFP/Scanpix/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien atzina, ka viņam ir "nopietnas bažas" par alianses dalībvalsts Turcijas spertajiem soļiem, vienlaikus uzsverot, ka alianse ir svarīga platforma strīdu risināšanai, kuros ir iesaistīta Ankara.

"Esmu paudis savas nopietnās bažas, un mēs visi zinām, ka pastāv nopietnas atšķirības dažos jautājumos, sākot no Vidusjūras austrumiem, Turcijas lēmuma pirkt Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 vai saistībā ar demokrātiskajām tiesībām Turcijā," Eiropas Parlamenta deputātiem sacīja NATO ģenerālsekretārs.

"Tomēr es uzskatu, ka NATO vismaz var nodrošināt svarīgu platformu šo jautājumu diskutēšanai, šo jautājumu aktualizēšanai un nopietnām debatēm un diskusijām par dažādām bažām."

Vairākas NATO valstis kritizējušas Turciju par tās līdzdalību Kalnu Karabahas, Sīrijas un Lībijas konfliktos, kā arī par Ankaras aktivitātēm Vidusjūrā, kas izraisījušas spriedzi attiecībās ar citu NATO valsti Grieķiju.

Decembrī Vašingtona noteica sankcijas Turcijas militāro iepirkumu pārvaldei saistībā ar Ankaras lēmumu iegādāties raķešu aizsardzības sistēmu S-400 no NATO sāncenses Krievijas.

ASV jaunā prezidenta Džo Baidena administrācija saglabājusi stingru nostāju Krievijas bruņojuma iegādes lietā, un Vašingtona šobrīd vēl strādā pie jautājuma, kādu pieeju īstenot attiecībās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

NATO ārlietu ministri jaunnedēļ pulcēsies Briselē sanāksmē, kurā pirmo reizi klātienē piedalīsies arī Baidena komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!