Foto: AP/Scanpix/LETA

Turkmenistānā Otrā pasaules kara un mājas frontes veterāniem uzdots samaksāt naudu par dāvanām, kuras totalitārās valsts līderis Gurbanguli Berdimuhamedovs dāvās viņiem par godu 9. maijam, kad atsevišķās bijušās PSRS valstīs svin Uzvaras dienu, vēsta "Radio Svoboda" turkmēņu valodas dienests.

Dažos reģionos nauda no veterāniem jau savākta. Nav gan zināms, kāda summa šogad pieprasīta, bet pagājušajā gadā tie bijuši 1000 manāti (286 ASV dolāri).

Netiek arī precizēts, kādas ir veterāniem paredzētās naudas izmaksas un dāvanas, bet iepriekšējos gados par godu 9. maijam izmaksāti 200 manāti (57 ASV dolāri), skaidro "Radio Svoboda".

Medija avoti skaidro, ka dāvanas vērtība neatbilst iemaksātajai summai, jo daļu naudas varasiestādes ietur dažādiem izdevumiem, kas netiek precizēti.

Šāda prakse likt iedzīvotājiem samaksāt par savām dāvanām valstī novērota jau divus gadus. Iedzīvotājiem ir jāvāc nauda arī par prezidenta portretu un grāmatu iegādi, suņu patversmes celtniecībai, dezinfekcijas līdzekļiem un medicīniskajam aprīkojumam cīņā ar koronavīrusu, kura klātbūtni valstī valdība neatzīst.

Valsts budžeta apmaksātajiem darbiniekiem liek pirkt vietējā ražojuma viedos televizorus, samaksu ieturot no darba algas. Viens šāds "Tolkun" televizors maksā 2400 manātus (686 dolārus), skaidro "Radio Svoboda".

Turkmenistānā jau vairākus gadus turpinās dziļa ekonomiskā krīze, lai gan valstij ir pasaulē ceturtie lielākie zināmie dabasgāzes krājumi. Situācija īpaši saasinājusies līdz ar Covid-19 pandēmiju pasaulē. Taču Turkmenistānas totalitārā iekārta noliedz kā ekonomikas problēmu esamību, tā arī oficiāli nav atzinusi nevienu Covid-19 gadījumu valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!