Foto: Publicitātes foto

Pēdējo dažu nedēļu laikā Sīrijas opozīcijas un turku spēki ar ASV uzlidojumu atbalstu pietuvojušies teroristu organizācijas "Daesh" nocietinātajai Dabikas pilsētai. Kauju par necilās pilsētiņas apkārtni Alepo reģiona ziemeļos džihādisti gaidīja jau sen – viņi tic, ka te notiks izšķirošā civilizāciju sadursme.

Pēc pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" dibināšanas 2014. gadā "Daesh" nežēloja resursus plašu līdzenumu ieskautās Dabikas iekarošanai, ko arī ieņēma tā paša gada 13. augustā. Kā liecina pierakstītie pravieša izteicieni jeb hadīsas, pēc kurām vadās arī "Daesh", Dabikas pievārtē pret islāma armiju stāsies "Roma".

Variācijas par to, kas ir "Roma", atšķiras, ņemot vērā, ka mūsdienās pāvestam nav armijas. Daļa propagandistu uzskata, ka ar "Romu" domāta Austrumromas impērija, kuras galvaspilsēta bija mūsdienu Stambula, jeb Turcijas Republika, kura pirms 90 gadiem izbeidza pēdējo kalifātu, pērn vēl pirms Turcijas spēku ieiešanas Sīrijā rakstīja "The Atlantic".

Neatkarīgi no tā, kādu tautu un ticību karavīri stāsies pretī islāmistiem, "Daesh" ideoloģija paredz, ka pasaule iedalās tikai divās pretējās – islamticīgo un neticīgo – nometnēs. Tagad, vairāk nekā divus gadus pēc pilsētas pakļaušanas, netālu no tās jau nonākuši turku un Sīrijas opozīcijas spēku karavīri, kuri ir musulmaņi, bet no gaisa pilsētu jau vairākkārt bombardējuši arī ASV iznīcinātāji.

Kamēr tāda teroristu organizācija kā "Al Qaeda" pārsvarā darbojas pagrīdē un uzstādījusi mērķus izraidīt nemusulmaņu no Arābijas pussalas, likvidēt Izraēlu un gāzt diktatūras musulmaņu zemēs, "Daesh" iekarotajās teritorijās uzņēmusies arī tādas pasaulīgas rūpes kā atkritumu savākšana un ūdens padeves nodrošināšana, jo organizācijas mērķis ir paralēlas civilizācijas veidošana.

"Daesh" sekotāji uzskata, ka jau pavisam drīz jānotiek cīņai starp ļauno un labo jeb viņu veidotās civilizācijas galējai kaujai ar neticīgo Rietumu civilizāciju. Šī iemesla dēļ tiek ziņots, ka pēdējo nedēļu laikā no pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētas Rakas uz Dabiku nosūtīti ievērojami džihādistu kaujinieku papildspēki.

Nav precīzu detaļu, kādu tieši džihādisti sagaida beidzamo cīņu un kā izpaudīsies apokalipse, taču "Daesh" propaganda līdz šim ļāvusi noprast vairākus punktus, kuriem jāpiepildās. Piemēram, tiek paredzēts, ka tā dēvētās "Romas armijas", kuras ietver visus pašpasludinātā kalifāta ienaidniekus, tiksies ar islāmticīgo armijām Sīrijas ziemeļos, un ka islāma pēdējo plānu atklāšana notiks Jeruzalemē.

Īpaši liela nozīme šajos pareģojumos piešķirta tieši Dabikas ciemam. Pravietis Muhameds vairākkārt esot teicis, ka tieši Dabikas līdzenumos Roma jeb neticīgo armijas veidos savas nometnes. Islāma armijas te tiksies ar viņiem, un tieši Dabikā Roma piedzīvos galējo sagrāvi. No tās sāksies atskaite līdz apokalipsei.

To, ka džihādisti jau kopš organizācijas dibināšanas ir gaidījuši šo kauju, apliecina tas, ka līdz šim vairākiem oranžajos tērpos ģērbtajiem teroristu gūstekņiem galvas tika nogrieztas tieši Dabikas tuvumā, izaicinot uz kauju pārējo pasauli. Kad internetā parādījās ziņas par pirmajiem amerikāņu specvienību karavīriem, kas bija uz zemes atbalstījuši Kurdistānas pešmergas operācijas, islāmisti sociālajos tīklos pauda sajūsmu, ka "krustneši esot ieradušies".

Pierakstītie pravieša teicieni jeb hadīsas paredz, ka pēc Dabikas kaujas kalifāts paplašināsies un izlaupīs Stambulu. Daži tic, ka tas izvērsīsies pa visu pasauli, bet citi - ka tā robežas nekad nesniegsies pāri Bosforam.

Leģenda paredz, ka pēc tam no Austrumirānas nāks mesijas ienaidnieki jeb dadžāls un nogalinās lielu skaitu kalifāta kareivju – izdzīvos tikai 5000, kuri būšot iedzīti stūrī Jeruzalemē. Kad dadžāls jau grasīsies viņus nogalināt, Jēzus – otrs pieminētākais personāžs islāmā – atgriezīsies uz Zemes, pieveiks to un vadīs musulmaņus uz uzvaru, uzskata "Daesh" piekritēji. Korānā Jēzus tiek minēts kā Allāha pravietis, bet ne Dieva dēls.

Vienlaikus netiek paredzēts, ka džihādisti šo kauju varētu zaudēt. Visticamāk, teroristu iekarotajai teritorijai sarūkot un ekonomikai stagnējot, grupējuma apgalvojums, ka tas ir Allāha pareģotais apokalipses vēstnesis, tā sekotājiem šķitīs aizvien mazāk ticams.

Opozīcijas kaujinieki tuvojas Dabikai:

Par "Daesh" pareģojumu patiesību varēsim pārliecināties jau pavisam drīz. Tieši pirms nedēļas Turcijas spēki ziņoja, ka pilsētu ieņems 48 stundu laikā, taču tā vietā no džihādistiem atkaroja vairākas citas apdzīvotās vietas tās apkārtnē.

Pagājušajā otrdienā arī viens no Turcijas balstītajiem opozīcijas grupējumiem "Sultāna Murada Brīvā Sīrijas armija" medijam "Radio Brīvā Eiropa" atkal paziņoja, ka tā kaujinieki Dabikā ieies 48 stundu laikā. Lai gan tas nenotika, vairs citu pilsētu viņu ceļā nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!