Krievijas un Norvēģijas ūdenslīdējiem trešdienas rītā izdevās izurbt caurumu Barenca jūrā nogrimušās atomzemūdenes "Kursk" korpusā, aģentūrai ITAR-TASS paziņoja Krievijas Ziemeļu kara flotes komandieris admirālis Vjačeslavs Popovs.
Ekspedīcijas dalībnieki "tagad pārklāj robaino metālu zemūdenē "Kursk" ar aizsargmateriālu, lai izvairītos no savu ūdenslīdēju tērpu pārduršanas, kad sāksies 118 bojā gājušo Krievijas jūrnieku izcelšanas operācija," paziņoja Popovs.

Astotajā nodalījumā zemūdenes aizmugurē tiks nolaistas tālvadības telekameras, lai izdarītu radiācijas testus.

Operācija 1,5 metru gara un 75 centimetru plata cauruma izurbšanai 40 centimetru biezajā zemūdenes iekšējā korpusa apvalkā sākās sestdien. Tā ļaus ūdenslīdējiem iekļūt zemūdenē un izvilkt jūrniekus, kas gāja bojā "Kursk" katastrofā.

Zemūdene "Kursk" nogrima 12.augustā pēc diviem sprādzieniem, kuru iemesli vēl nav noskaidroti.

Norvēģijas ūdenslīdēji veic lielāko daļu novērošanas un urbšanas darbu, bet kuģa iekšienē paredzēts strādāt tikai Krievijas militārajiem ūdenslīdējiem.

Trešdien "Kursk" katastrofas vietā ieradīsies Krievijas Jūras kara flotes virspavēlnieks Vladimirs Kurojedovs. Ir gaidāms, ka galīgais lēmums par trešā posma sākšanu jūrnieku mirstīgo atlieku izcelšanas operācijā tiks pieņemts pēc saskaņošanas ar Kurojedovu.

Operācijā tieši piedalīsies divi Krievijas un viens Norvēģijas ūdenslīdējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!