Ūdenslīdēju darbs, gatavojot izcelšanai atomzemūdeni "Kursk", būtu produktīvāks, ja viņi ņemtu palīgos ... parastos roņus. Un tā nav fantastika, ir pārliecināts Murmanskas Jūras bioloģijas institūta akadēmiķis Genādijs Matišovs.
Intervijā aģentūrai ITAR-TASS viņš paziņoja, ka jau septiņdesmitajos gados institūta zinātnieki savā bāzē Kolas pussalā veikuši līdzīgus eksperimentus ar roņiem, kuri pēc īpašas dresūras izpildījuši ļoti sarežģītus uzdevumus.

"Mēs viņus gatavojās zemūdens cauruļvadu remontam. Roņi izcēla no liela dziļuma uzgriežņu atslēgas un citus priekšmetus un ar acīm redzamu labpatiku nodeva tos trenerim rokās. Padomju vara labi finansēja šos eksperimentus, taču pēc tam finansēšana tika pārtraukta. "Kursk" traģēdija liecina, ka tas bija pārsteidzīgs lēmums. Tagad apmācītie roņi būtu bijuši uzticami ūdenslīdēju palīgi," teica akadēmiķis Matišovs.

Jūras zīdītājus dresē tehnisku uzdevumu veikšanai daudzās jūras lielvalstīs, arī ASV. Taču tur dzīvniekus, kuri spēj ienirt simtiem metru okeāna dzīlēs, gatavo galvenokārt izmantošanai militāriem mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!