Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukraina izmeklē vairāk nekā 21 000 kara un agresijas noziegumu, ko Krievija, iespējams, pastrādājusi kopš iebrukuma sākuma, vēsta medijs BBC.

Prokurore Irina Venediktova norādījusi, ka šobrīd dienā saņem 200 līdz 300 ziņojumus par kara noziegumiem.

"Krievijas karavīriem, kuri nogalināja, spīdzināja vai izvaroja civiliedzīvotājus vajadzētu saprast, ka tas ir tikai laika jautājums, kad viņi visi būs tiesā," brīdināja Venediktova.

Lai gan izmeklētāju komanda strādā reģionos visā Ukrainā, tā nav spējusi izmeklēt visas lietas "precīzi un efektīvi", jo dažkārt trūkst piekļuves cilvēkiem vai teritorijām, sacīja prokurore.

Maijā Venediktova skaidroja, ka aptuveni 600 aizdomās turamo jau ir identificēti un uzsāktas 80 kriminālvajāšanas.

Pirmais Krievijas karavīrs, kas tika tiesāts Ukrainā, Vadims Šišimarins tika notiesāts uz mūžu cietumā par civilpersonas nogalināšanu.

Starptautiskā Krimināltiesa ir raksturojusi Ukrainu kā "nozieguma vietu", nosūtot savu lielāko detektīvu grupu, kāda jebkad bijusi sūtīta, lai palīdzētu vairākās izmeklēšanās.

Krievijas iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā.

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!