Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kopš Krievijas iebrukuma 24.februārī 3620 Ukrainas apdzīvotās vietas nonākušas Krievijas spēku okupācijā, paziņojis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Kopumā Ukrainā kopš 24.februāra Krievijas okupācijā nonākušas 3620 apdzīvotās vietas - gan lielas pilsētas, gan mazas pilsētiņas. Un katrā no tām ir postījumi. Daudzas no tām vairs vienkārši nav piemērotas civilizētai dzīvei. Tādu realitāti atnesa Krievija," pavēstīja Zelenskis, uzrunājot ASV mēru ikgadējo konferenci.

Zelenskis norādīja, ka kopš pilna mēroga kara sākuma Krievija uz Ukrainu izšāvusi aptuveni 2500 dažādu raķešu, no kurām vairums trāpījušas pilsētu infrastruktūrai.

Tikmēr Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks prognozē, ka Krievijas un Ukrainas karš varētu ilgt vēl divus līdz sešus mēnešus.

"Ja vadās pēc uzkrātajiem ieročiem, tas varētu vilkties vēl divus līdz sešus mēnešus," intervijā medijam "Meduza" pavēstīja Podoļaks.

Vēl viens faktors ir tas, kā varētu mainīties noskaņojums Eiropā, Ukrainā un Krievijā, norādīja Podoļaks.

Pēc viņa teiktā, miera sarunas varētu notikt vienīgi tikai tad, ja Krievija jutīs, ka situācija uz vietas mainās un tā vairs nevar diktēt nosacījumus.

Podoļaks brīdināja, ka teritoriālas piekāpšanās Krievijai neizbeigs karu. Dažas pilsētas, tādas kā Mariupole un Severedonecka, kur notika un notiek sīvākās kaujas, faktiski vairs nepastāv, sacīja Podoļaks.

Viņš lēsa, ka Krievija līdz šim zaudējusi 80 000 cilvēku. Tas ietver kritušos un ievainotos Krievijas armijas karavīru, Donbasa kaujinieku un "Vagner" algotņu vidū.

Pēc Podoļaka teiktā, pašreiz Krievijas un Ukrainas spēku zaudējumi ir "salīdzināmi". Kara sākumā Krievija zaudēja līdz 1000 karavīru dienā, bet šobrīd tie ir ap simts dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!