Foto: LETA

Attēls, kurā Latvijas Krievu savienības (LKS) pazīstamākā seja Tatjana Ždanoka ar skumīgu skatienu snaikstās aiz restēm, sociālās tīklošanās vietnes apskrēja ātri. Tikpat ātri gan viņa nonāca uz brīvām kājām, un pašvaldības nesaskaņotais mītiņš bija vien vēl viens LKS atgādinājums par sevi drošības dienestiem. To un arīdzan tiesībsargājošo iestāžu uzmanību "tautiešu aizstāvji" izpelnījušies ir, bet pagaidām nopietnākas konsekvences par īslaicīgi "aizrestotu" Ždanoku partijai nav draudējušas. "Delfi" skaidro, vai Ukrainas notikumu gaismā varētu būt pamats izvērtēt LKS pastāvēšanu un kā salāgot demokrātiskas iekārtas paģērēto uzskatu brīvību un partiju daudzveidību ar valsts drošības interesēm.

Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā LKS un tās pārstāvju aktivitātes, kas nav atbilstošas Latvijas nacionālās drošības interesēm, nonākušas vairākkārt. Martā dienests partijai izteica brīdinājumu, ka ir nepieļaujami izdarīt likumpārkāpumus, kas ir vērsti pret valsts drošību vai var tai kaitēt. Šajā brīdinājumā paustos ieteikumus partija liekot lietā, portālam "Delfi" pauž partijas pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs. Savukārt VDD gada pārskatus, kuros minēta partija, viņš lasot kā daiļliteratūru, kam nav nekāda sakara ar realitāti.

LKS dienestus kacina gadiem


Pērn LKS sevi centās pozicionēt kā centrālo un vienīgo politisko spēku, kas darbojas "tautiešu" tiesību un interešu aizstāvības jomā Latvijā un aktīvi sadarbojas ar Krievijas amatpersonām, rakstīts VDD gada pārskatā. "Draudzību" ar Krievijai pietuvinātām personām VDD konstatēja vairākkārt. Piemēram, pirms Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām partija sociālajos medijos pauda atbalstu Aleksandram Filejam, pret kuru uzsākta tiesvedība par PSRS veikto kara noziegumu pret Latviju un tās iedzīvotājiem iespējamu noliegšanu un publisku slavināšanu. 2020. gadā notika arī LKS aktīvistu organizētas akcijas par spiegošanu Krievijas labā notiesātā Oļega Buraka aizstāvībai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!