Foto: AFP/Scanpix

Divus metrus augsta Padomju Savienības dibinātāja Vladimira Ļeņina statuja "pilnībā iznīcināta" Ukrainas rietumu pilsētiņā Berdičivā, atsaucoties uz amatpersonu paziņojumi, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

"Vandālisma akts" noticis naktī no 5. uz 6. janvāri, paskaidroja Žitomiras apgabala Iekšlietu ministrija.

Berdičivas Ļeņina gāšana notikusi tikai dienu pēc tam, kad Odesas apriņķa Berezivkā ar melnu krāsu apgānīts šīs pilsētas Ļeņina piemineklis.

Plašo proeiropeisko protestu laikā, kas kopš novembra beigām pārņēmuši Ukrainu, Ļeņina piemineklis 8. decembrī tika nogāzts Kijevā (attēlā), bet nākamajā naktī bojāts Ļeņina piemineklis Odesā.

Jau vēstīts, ka novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!