Foto: AFP/Scanpix/LETA
Raķešu triecieni un triecieni no gaisa ar kaujas lidaparātiem šobrīd ir tas, kas sagādā lielākās bažas. Gaisa telpa virs Ukrainas ir visvieglāk ievainojamā vieta valsts aizsardzībā, kopsavilkumā par šī brīža situāciju valstī rezumē Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

"Visa veida aviācija bobmardē mūsu pilsētas, ciematus, civilo infrastruktūru, tostarp tādu kritiski svarīgu un potenciāli bīstamu infrastruktūru kā kodolspēkstacijas un hidroelektrostacijas." Tādējādi jāuzsver nepieciešamība stiprināt Ukrainas spēku pretgaisa aizsardzības spējas. Savukārt sauszemes operācijās okupācijas karaspēkam diez ko labi nesokas.

"Saprotams, ka ienaidnieks dažos virzienos ir pavirzījies uz priekšu, taču kontrolē vien nelielas teritorijas. Mūsu aizstāvji sīvi pretojas un padzen okupantus. Ņemot vērā lēno ofensīvas progresu un ukraiņu pretestību, Krievija maina taktiku," turpina Rezņikovs un norāda, ka "šobrīd "dižā" Krievijas armija ir atklājusi savu patieso – gļēva terorista – seju, kas spēj uzbrukt tikai civiliedzīvotājiem – bērniem, sievietēm, neapbruņotiem cilvēkiem. Mērķēta apšaude ar artilēriju, bombardēšana un raķešu zalves pa dzīvojamajo ēku rajoniem, skolām, bērnudārziem un slimnīcām. Ienaidnieks iznīcina mūsu baznīcas un katedrāles, apšauda dzelzdzeļa stacijas, kurās tūkstošiem sieviešu un bērnu gaida iespēju evakuēties. Šī ir nobijušos šakāļu taktika. Taču esmu pārliecināts, ka ienaidnieks samaksās par katru dzīvību."

Pirms atsevišķos punktos ieskicēt taktisko situāciju atsevišķās kauju vietās, Rezņikovs vēlreiz uzsvēra Ukrainas cilvēku drosmi un atgādināja, ka Krievijas okupācijas karaspēku Ukrainā lamā gan ukraiņu, gan krievu valodā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Virziens, kurā jādodas Krievijas karakuģim un okupantiem, ir tāds pats visās valodās," norādījis Ukrainas aizsardzības ministrs.
  • Galvenie okupācijas spēku pūliņi ir koncentrēti uz Kijevas aplenkšanu, kā arī pretestīvas apspiešanu bloķētajās pilsētās. Kijevas aiztāvji turpina pretdarboties ofensīvai, nodarot zaudējumus ienaidnieka dzīvajam spēkam.
  • Uzbrukuma virzienā no ziemeļiem, Čerņihivas pilsētā, mūsu spēki turpina noturēt pozīcijas.
  • Čerņihivas reģionā, Mihailo–Kocjubinska ciematā, kolonna ar apmēram 200 tehnikas vienībām sastāvā atrodas pie ūdens šķēršļa. Tilts pār upi ir iznīcināts.
  • Slobožanskas virzienā ukraiņu karavīri turpina sekmīgi aizstāvēties.
  • Primorskas virzienā mūsu aizstāvji darbojas jūras piekrastē un izpilda uzdevumus, lai neļautu ienaidniekam aplenkt Mikolajivu.
  • Ukrainas Gaisa spēki un Bruņotie spēki turpina pretdarboties uzbrukumiem no gaisa. Rezultātā Krievijas puse zaudējusi 39 lidmašīnas un 40 helikopterus.

"Ienaidnieka zaudējumi pieaug, bet morāle sarūk. Viņiem nedz bija, nedz ir augsta morāle un cīņas spars. Tas šobrīd ir zemākajā punktā. Arī resursi izsīkst, un okupējošo spēku apgādes loģistika jūk un brūk. Ienaidnieks to apzinās, tāpēc arvien biežāk padodas gūstā – un tie nav tikai atsevišķi karavīri, bet veseli vadi," pauž Rezņikovs un norāda, ka "okupantiem vienīgais veids, kā saglabāt dzīvību, ir padoties gūstā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!